Kako pripraviti koruzo na 6 različnih načinov
Od žarčenja do mikrovalovne pečice.
Prihaja sezona koruze. Odlična spečena na žaru v storžu ali pa dodana v obliki koruznih zrn v solato. To pa seveda niso vsi načini, na kakršne lahko pripraviš okusno in zdravo koruzo, ki je primerna tudi za vse, ki imajo celiakijo, saj ne vsebuje glutena.
Na žaru
1. Segrej žar.
2. Ko je vroč, koruzne storže namaži s kokosovim oljem ali maslom in jih položi na žar.
3. Koruzo redno obražaj, da se zapeče z vseh strani.
4. Po 10 do 15-ih minutah je pripravljena za uživanje.
V pečici
1. Pečico segrej na 230°C. Če je potrebno, koruzo olupi.
2. Koruzo položi na kos aluminijaste folije. Začini s soljo in poprom ter premaži z maslom.
3. Koruzni storž tesno zavij v folijo in položi na pladenj z režami v pečici.
4. Po 10-ih do 15-ih minutah bi morala biti koruza mehka.
Kuhana v vodi
1. Vodo v velikem loncu zavri.
2. Celo koruzo položi v vodo in posodo pokrij. Če nimaš dovolj velike posode za celo koruzo, potem storže prereži na pol.
3. Zmanjšaj ogenj. Koruza bo skuhana v 4-ih do 5-ih minutah. Kuhana koruza postane svetlo rumene barve.
Ocvrta
1. S storža najprej odstrani koruzna zrna.
2. V večjo posodo ali globoko ponev dodaj rastlinsko olje ali maslo. Počakaj, da se dobro segreje.
3. Cvri koruzo toliko časa, da postane zlato-rjave barve, kar je približno 3-4 minute.
4. Vzemi iz posode in položi na papirnate brisačke, da se odcedijo.
V počasnem kuhalniku
1. Koruzo najprej olupi. Namaži jo z maslom ali kokosovim oljem in začini s soljo in poprom.
2. V počasni kuhalnik dodaj vodo in nato še koruzo. Če ne želiš, da bi koruza vsrkala vodi, storž tesno zavij v srebrno folijo in položi v vodo.
3. Pokrij in kuhaj, dokler koruza ne postane rumena in mehka, približno dve do štiri ure, odvisno od tega, koliko koruze kuhaš.
V mikrovalovni pečici
1. Koruzo kar v lupini položi na krožniku v mikrovalovno pečico in jo “kuhaj” 4 do 6 minut.
2. Če ni dovoj mehka za tvoj okus, jo segrevaj še nekoliko dlje.
3. Preden jo olupiš in odstraniš zrna s storža, počakaj, da se nekoliko ohladi.