Kako se to zimo obvarovati pred gripo in prehladi

Pride vsako leto: neizogiben val bolezni, ki se pojavi med prijatelji, sošolci, družino in sodelavci. Temu ne rečejo zaman sezona prehladov in gripe. Na srečo pa, čeprav se vsako zimo pričakuje porast teh virusov, to ne pomeni, da moraš postati njihova žrtev. Seveda ne moreš zagotoviti, da se ne boš občasno prehladila ali zbolela za gripo, vendar obstajajo načini, kako ohraniti svoj imunski sistem močan, da boš lahko ta čas v letu čim bolj zdrava in zaščitena pred virusi.

Spodaj izveš nekaj najboljših stvari, ki jih lahko narediš, da ohraniš svoje zdravje v vrhunski formi.

1. Hidracija
Prepričani smo, da to slišiš ves čas in ne želimo zveneti kot pokvarjena plošča, ampak resno: hidracija je ključna, ko gre za tvoje zdravje. Srkanje steklenice z vodo je še posebej pomembno, ko gre za zaščito telesa pred okužbo. Naša telesa morajo ostati hidrirana, da delujejo na svojih optimalnih ravneh. Ko ne delujemo najbolje, postanemo bolj dovzetni za viruse in bolezni. To pomeni, da je ena najboljših stvari, ki jih lahko storiš v tej sezoni prehladov in gripe, ta, da poskrbiš, da piješ vodo (ali nesladkane čaje) in ostaneš hidrirana – zelo preprosto.

2. Počivaj
Drug dejavnik, ki ga ne gre podcenjevati, ko gre za naše zdravje, je spanje. Ko si dobro spočita, si seveda boljše volje, bolj aktivna in imaš dobro raven energije, vse to pa ti lahko pomaga ostati zdrava in to zimo zaščitena pred virusi.

3. Telovadi
Čeprav lahko mraz oteži vstajanje in gibanje, je gibanje še vedno bistvenega pomena za tvoje dobro počutje in imunski sistem. Priporočeno se je gibati vsaj 30 minut na dan, in če je možno, na prostem. Seveda, ko so temperature pod lediščem, ni nič narobe z vadbo doma, ki bo poskrbela za pretok krvi. Samo ne pozabi – nikar ne pretiravaj; ne izčrpavaj se, saj lahko s tem tvegaš tudi zdravstvene težave. Preveč gibanja ni dobro in telesa ne smemo izčrpavati. Ključno je, da telovadimo toliko, da se počutimo dobro in polni energije.

4. Jej zdravo (omeji uživanje alkohola in velike obroke)
Kar vneseš v svoje telo, je še en pomemben vidik tvojega zdravja, ki igra vlogo pri tvoji imunosti. Medtem ko lahko nekatera živila (na primer tista, bogata z vitaminom C) pomagajo okrepiti tvoj imunski sistem, je prav tako pomembno, da se izogibaš stvarem, ki lahko škodijo tvojemu zdravju. Na splošno predelana hrana, polna rafiniranih ogljikovih hidratov in sladkorja, nikoli ni dobra izbira.

Seveda ni zanesljivega načina, da bi se popolnoma izognili virusom; kljub tvojim prizadevanjem se lahko zgodi, da boš zbolela. Vendar pa je ohranjanje čim bolj zdravega imunskega sistema z upoštevanjem zgornjih nasvetov najboljši način za zmanjšanje možnosti, da se to zgodi oziroma za hitrejše okrevanje. Poleg tega ne pozabi, da moraš vedno upoštevati tiste osnovne zdravstvene nasvete: pogosto si umivaj roke, izogibaj se vsem, ki so okuženi itd. Če upoštevaš te nasvete skupaj z dovolj počitka, hidracije, vadbe in prehrane, bi moralo biti tvoje zdravje v tej sezoni grip in prehladov kar se da dobro.