Domov » Lepota & zdravje » Kako ti lahko vitamin D pomaga v boju proti koronavirusu

Kako ti lahko vitamin D pomaga v boju proti koronavirusu

Lepota & zdravjeZdravje
Kako ti lahko vitamin D pomaga v boju proti koronavirusu
📷 Profimedia

Nova študija raziskovalcev na univerzi Trinity College Dublin domneva, da je pomanjkanje vitamina D lahko povezano z višjimi stopnjami umrljivosti zaradi COVID-19. V irskem časopisu Irish Medical Journal je bila objavljena analiza ravni vitamina D pri starejših ljudeh v državah, ki jih je koronavirus močno prizadel. Ugotovljeno je bilo, da imajo mesta z visoko smrtnostjo zaradi COVID-19, vključno z Italijo in Španijo, tudi veliko pomanjkanje vitamina D.

Države, kot so Norveška, Finska in Švedska, čeprav so ponavadi manj obsijane s soncem, so dejansko pokazale nižjo stopnjo pomanjkanja vitamina D kot tudi nižjo stopnjo umrljivosti zaradi COVID-19. Raziskovalci trdijo, da bi lahko “dopolnjevanje in obogatitev hrane” s sončnim vitaminom povzročilo, da imajo prebivalci v telesih zdrave ravni vitamina D – “optimiziranje” ravni tega pomembnega vitamina lahko prepreči resne zaplete s koronavirusom.

Vitamin D je tudi ključnega pomena za zdravje kosti in mišic in je pokazal učinkovitost v boju proti depresiji. Poimenovan tudi “sončni vitamin” se naravno porizvaja v koži, ko je le-ta izpostavljena sončni svetlobi, lahko pa se ga zaužije tudi z živili, bogatimi z vitamini D, kot so losos in cela jajca ter prehranskimi dodatki. Pomanjkanje tega vitamina, ki je pogostejše pri temnopoltih, lahko privede do težav, kot so težave s kostmi in izpadanje las in lahko ogrozi imunski sistem.

Čeprav vitamin D ne more preprečiti, da bi se okužili s COVID-19, pa lahko zdrave vrednosti tega vitamina v telesu pomagajo zmanjšati zaplete med okužbo in preprečiti smrt.