Kako v osmih preprostih korakih do bolj mladostnega videza rok

Naše roke lahko pokažejo znake staranja še hitreje kot naš obraz, tako da se ti bo še kako obrestovalo, če si boš vzela nekaj dodatnega časa za njihovo nego.

Kljub temu pa večina med nami veliko več časa posveča negi obraza, čeprav so naše roke povsem enako izpostavljene zunanjim dejavnikom in dovzetne za prezgodnje gube in pigmentne madeže.

Če si želiš svoje roke ohraniti čim dlje časa mladostne, sledi tem preprostim korakom, s katerimi boš izjemno upočasnila njihovo staranje.

1. Nosi rokavice

Ali si zunaj na mrazu ali pa zvečer pomivaš posodo, vedno poskrbi, da bodo tvoje roke zaščitene z rokavicami. Neprizanesljive zimske razmere povzročijo izsušitev kože na rokah, ki lahko zaradi tega celo poči, medtem ko bo vroča voda iz pipe doma naredila zelo podobno škodo.
Zelo preprosto in cenovno ugodno je v obeh primerih investirati v par rokavic, zato naj ti od danes naprej njihovo nošenje pride v navado. Čez 10 let si boš še kako hvaležna.

2. Izogibaj se agresivnim sestavinam

Pri umivanju rok lahko agresivne sestavine v milih in penah povzročijo katastrofo na tvoji koži in s tem pospešijo proces staranja. Investiraj v nežne čistilce brez parfumov in alkohola, saj te sestavine še bolj izsušujejo tvojo kožo.

3. Zdravi pigmentne madeže

Hiperpigmentacija je problematična pri večini, roke pa so eno izmed tistih mest, kjer temne lise opazimo najprej – predvsem zaradi izpostavljenosti UV žarkom. Medtem ko je preventiva še vedno boljša kot kurativa, pa lahko specialne kreme (z alfa hidroksi kislinami in vitaminom C) pomagajo pri bledenju pigmentnih madežev.

4. Vlaga, vlaga, vlaga

Sliši se logično, ampak gosta, hranilna krema je ključna tako za zdravljenje kot tudi za zaščito pred poškodbami. Dehidracija je eden od glavnih vzrokov za prezgodnje staranje, tako da naj ti pride v navado redna uporaba vlažilne kreme čez dan. Majhno tubico spravi v torbico, večjo embalažo pa postavi v kopalnico ob umivalnik, tako da se boš vsakič po umivanju rok spomnila na nanos kreme.

5. Zavaruj

Konstantno poslušamo, da je nanos kreme z zaščitnim faktorjem bistvenega pomena. Ja, tudi v zimskem času, če podnevi preživiš veliko časa na prostem. UV poškodbe so eden od glavnih vzrokov za prezgodnje staranje, od finih linij do pigmentnih madežev, tako da se splača zjutraj nanesti kremo z zaščitnim faktorjem tudi na roke in tekom dneva nanos večkrat obnoviti.

6. Piling

Ne uporabljaj pilinga samo po telesu in obrazu. Tako kot na teh dveh delih pomaga odstraniti suhe luske in obnoviti kožne celice, bo reden piling rok pomagal bolje absorbirati kremo za roke za boljše rezultate in bolj enakomeren ten kože. Izbiraj kreme z nežnimi sestavinami, da se izogneš pretirani odstranitvi naravnih olj, zaradi česar bi roke še bolj izsušila. Najbolje bo, če boš za piling rok uporabljala kar piling, ki ga uporabljaš na obrazu – na ta način lahko spotoma, ko si narediš piling obraza, narediš tudi piling rok in ubiješ dve muhi na en mah.

7. Naj bodo urejene

Čeprav vse prepogosto zanemarjamo svoje roke, pa bo prav redna skrb za njih in lep izgled ustvarilo videz mlajših rok. S tem ne mislimo, da moraš zapravljati na stotine evrov za manikure v kozmetičnih centrih, ampak malo domačega razvajanja tu pa tam pa zagotovo ne bo prav nič škodilo.
Roke najprej namakaj v skledi tople vode, nato naredi piling, jih popolnoma osuši in nazadnje popili nohte. Če potrebuje obnohtna kožica malo tvoje pozornosti, jo zelo nežno potisni nazaj z ustreznim pripomočkom preden naneseš nanjo še negovalno olje in ga nežno vtreš.
Čisto na koncu nanesi na roke še hranilno kremo in počakaj nekaj minut, da se popolnoma vpije (lahko si nadeneš tudi bombažne rokavice za boljše vpijanje). Tvoje roke bodo po takem tretmaju izgledale vsaj nekaj let mlajše.

8. Izberi pravi odtenek laka

Ko so tvoji nohti pripravljeni na nanos laka, je vredno razmisliti o njegovem odtenku. Medtem ko so svetlejši odtenki, kot so kožna, bela, pastelno roza, bolj privlačni za vsakodnevni videz, pa lahko naredijo znake staranja bolj očitne. Zato se raje odločaj za bolj opazne in živahne odtenke, kot je recimo klasična rdeča, ki bo preusmerila pozornost stran od problematičnih področij in gub.