Nehaj zapravljati denar! Kot prehranska dodatka potrebuješ samo ta dva vitamina

Verjetno si že slišala, da niso vsi vitamini narejeni enako in verjetno tudi, da nekateri vitamini sploh niso nujno potrebni. Ampak, ali si vedela, da obstajata samo dva vitamina, ki bi ju dejansko morala jemati kot prehransko dopolnilo?

Edina dva vitamina, ki sta vredna tvojega časa (in denarja) sta cink in vitamin D. Vsi ostali vitamini kot prehranski dodatki ali ne naredijo tvojemu telesu nobene koristi ali pa ti lahko celo škodijo, če jih vzameš preveč. Najnovejša študija je nekatere vitamine celo povezala z rakom in ledvičnimi kamni.

Če misliš, da lahko uživaš z vitamini in minerali osiromašeno hrano in samo s prehranskimi dodatki izboljšaš svoje zdravje, se hitro postavi na realna tla. Če si res želiš biti zdrava kot riba, potem takoj prenehaj uživati vse nepotrebne vitamine v obliki tablet/kapsul in se raje osredotoči na uravnoteženo prehrano.

Glede vitaminov, ki ti dejansko koristita kot dodatka pa moraš vedeti sledeče:

Vitamin D

Vitamin D verjetno poznaš samo kot nekaj, kar je dodaten plus poletnega poležavanja ob morju na soncu. Vendar pa vitamin D dejansko ohranja tvoje kosti močne, saj pomaga telesu absorbirati kalcij. V nasprotju z ostalimi vitamini, vitamin D ni prisoten v večini živil, zato je zelo koristno, če ga uživaš kot prehranski dodatek, še posebej v zimskem času. In še nekaj – v nedavni študiji so tudi dokazali, da ljudje, ki redno uživajo vitamin D živijo dlje kot tisti, ki ga ne.

Cink

Če si mislila, da je vitamin C najbolj pomemben včasu gripe in prehladov, potem živiš v totalni zmoti. Čeprav ti uživanje sadja, ki vsebuje vitamin C vsaj malo pomaga, pa je dejanski dodatek, ki ga potrebuješ v času bolezni, mineral cink, ki lahko ustavi replikacijo virusov. Raziskave so tudi pokazale, da cink skrajša simptome prehlada in pospeši okrevanje.