Kako z uživanjem kave upočasniti staranje?

Le kdo si ne želi čim dlje izgledati mladostno?

Kava je izjemno priljubljen jutranji napitek, številni pa ga uživajo tudi sredi dneva in v popoldanskem času. Čeprav ima kava že sama po sebi številne zdravilne koristi, pa je lahko tudi pripomoček za upočasnitev staranja.

Kako? Zelo enostavno! V kavo se moraš navaditi dodajati le eno od spodnjih živil, ki vsebujejo vitamine in minerale.

Mandljevo maslo

Mandljevo maslo
Mandljevo maslo (Foto: Pixabay)

Je kremast, sladek, a brez sladkorja, in izjemno hranljiv. Izkazalo se je, da je mandljevo maslo tudi odlična sestavina za v skodelico kave, še posebej, če iščeš načine za krepitev svojega zdravja. Vsebuje veliko omega-3, esencialnih maščobnih kislin, ki imajo protivnetne lastnosti. Bogato je tudi z vitaminom E, močnim antioksidantom, ki pomaga pri boju proti poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali (kožo lahko naredijo navidez starejšo). Poskusi ga dodati v kavo z nekaj vanilije ali cimeta. Skupaj s kavo ga daj v mešalnik, da ustvariš napitek, podoben smutiju. Lahko ga piješ toplega ali hladnega (dodaš lahko tudi kocke ledu).

Sojino mleko

Sojino mleko
Sojino mleko (Foto: Pixabay)

Če kavo sicer rada piješ z navadnim mlekom, potem ga za upoasnitev staranja zamenjaj s sojinim napitkom. Soja ima estrogenu podobne lastnosti, ki imajo nekaj pozitivnih koristi za ženske. Nekatere študije so pokazale, da so ženske, ki so vključile sojo v svojo prehrano, izboljšale kožo in gube. Dodaj malo sojinega mleka v svojo kavo, da izkoristiš te prednosti.

Mandljevo mleko

Mandljevo mleko
Mandljevo mleko (Foto: jcomp / Freepik)

Tako kot lahko mandljevo maslo tvoji jutranji kavi doda dnevni odmerek vitamina E in omega-3, je lahko mandljevo mleko novi najboljši prijatelj tvoje kave, ko gre za prednosti proti staranju. Antioksidanti in vitamini, ki jih najdemo v tem mleku, pomagajo zmanjšati oksidativni stres v telesu, ki se, če mu dovolimo, da vztraja, ne bo pokazal le na našem fizičnem zdravju znotraj, ampak tudi navzven. Popolno! Pozorni moramo biti le, da izberemo nesladkane različice, saj bo dodani sladkor izničil koristne lastnosti samega mandljevega mleka.

Kolagen

Kolagen v prahu
Kolagen v prahu (Foto: Profimedia)

Še en izjemen kavni dodatek, ki ga ne boš ne opazila ne okusila, je nekoliko bolj sodoben, a zelo priljubljen: kolagen v prahu, ki ga lahko kupiš na spletu, v kateri koli trgovini z zdravili in celo v številnih živilskih trgovinah.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v telesu in je pomemben za zdravo kožo, kite, mišice in kosti. Kolagen se zlahka raztopi v toplih tekočinah, zato ga je priročno dodati v kavo. Kolagen v prahu je tudi bogat z beljakovinami, zaradi česar bo skodelica kave bolj nasitna. Živila, bogata z beljakovinami, kot je kolagen v prahu, pomagajo zmanjšati željo po lakoti in zmanjšajo verjetnost, da bi zaradi pitja kave na tešče dobili želodčne težave.

Ne glede na to, katerega od priporočenih kavnih dodatkov boš poskusila, vsi imajo izjemne zdravilne koristi, ki bodo povečale hranilno vrednost tvoje skodelice.