Kako zaščititi lase pred krutim zimskim vremenom

Za uspešen boj proti vplivom mrzlega vremena!

Želimo si, da bi naši lasje izgledali čudoviti od začetka pa do konca leta, vendar pa lahko zimski mraz zelo negativno vpliva na zdravje in izgled naših las. Temperature okoli ničle, dež, sneg in vetrovi v kombinaciji s suhim centralnim ogrevanjem v prostorih pripomorejo k temu, da je lasišče bolj nagnjeno k dehidraciji, kar povzroča izsušenost. Na srečo pa lahko te zunanje vplive premagamo z ustrezno negovalno rutino.

1. Lase umivaj čim manj pogosto
Če je le možno, si lase umivaj le 2-krat oziroma največ 3-krat na teden, da preprečiš izsušenost. Posledično boš lase tudi manj mučila z vročimi oblikovalci, ki so lahko izjemno kruti do las, zlasti pa v zimskih mesecih.

2. Uporabljaj šampon brez sulfatov
Sulfati so zelo pogosta sestavina v šamponih, vendar pa lahko zelo škodujejo tvojim lasem, saj odstranijo vsa naravna olja iz las in lasišča. Raje investiraj v “sulphate-free” šampon, ki naj vsebuje tudi čim manj nepotrebnih kemikalij.

3. Premišljeno izberi balzam/masko za lase
Pomembno je tudi investirati v hranilen, gost in vlažilen balzam/masko za lase – izberi takšno, ki vsebuje maščobne kisline in vlažilce, kot so sojine beljakovine in pantenol. Te sestavine pomagajo pritegniti in ohraniti vlago v laseh.

4. Izogibaj se vročim prham
Zagotovo te mika, da bi se tuširala z vročo vodo, ko je zunaj ledenica, vendar pa lahko to zelo škoduje tvojemu lasišču in tvoji koži, saj vroča voda odstranjuje vlago iz kože. Trajanje prhe omeji na 10 minut in poskrbi, da bo voda mlačna.

5. Izogibaj se čopov
Nošenje spuščenih las prepreči morebitno lomljenje las, ki ga povzročijo elastike. V kolikor pa moraš nositi čop, ga nosi na različnih višinah, da preprečiš preveč pritiska na enem mestu.

6. Zaščiti jih
Nosi kapo ali klobuk, da zavaruješ lase pred mrazom v ledeno mrzlih zimskih dneh.

7. Ne pozabi na zdravo prehrano
Z uživanjem hrane bogate z naravnimi olji, minerali in vitamini, boš v telo vnesla vse, kar potrebuje, da bi tvoji lasje izgledali bolj zdravi, poleg tega pa boš tudi ti veliko bolj odporna v času grip in prehladov. Poskrbi, da zaužiješ dovolj vitaminov A, C in E ter železa in selena, ki jih lahko najdeš v različnem svežem sadju in zelenjavi, mesu, ribah, oreških in polnozrnatih žitaricah.