Kako zaužiti dovolj beljakovin, če ne ješ mesa
Beljakovine niso samo v govedini in piščancu…
Malo si se že prenajedla piščanca na žaru in pleskavic ali pa si se preprosto odločila, da ne boš več uživala mesa. Vse lepo in prav, ampak s katero hrano pa boš zdaj v telo vnesla beljakovine? S katerokoli izmed spodnjih sedmih brezmesnih virov.
Leča
Leča spada v družino stročnic in vsebuje impresivnih 18 gramov proteinov na skodelico. Čeprav se jih pogosto uporablja kot zakuha v enolončnicah in juhah, pa so odlične tudi kot topel dodatek hladni solati.
Čičerika
Oh, čičerika. Obožujemo jo zmleto v humusu in praktično kot dodatek katerikoli jedi, ki ji doda kar 14 gramov beljakovin na skodelico. Dokler lahko uživamo te malo rumenkaste kroglice, je naša dnevna beljakovinska doza pokrita.
Kvinoja
Z osmimi grami beljakovin na skodelico je to mogočno žito po vsej verjetnosti najbolj vsestranski brezmesni vir beljakovin. Uživaj jo za zajtrk namesto ovsenih kosmičev, iz nje naredi vegetarijanske burgerje ali pa speci zdrave piškote.
Rdeč fižol
Poleg tega, da znižuje holesterol in stabilizira krvni sladkor, je rdeči fižol tudi odličen vir beljakovin s kar 13 grami na skodelico. So dovolj krepki za v juhe in ne prevladajo nad okusom v lažjih jedeh, kot je avokadov namaz na kruhu.
Črni fižol
Še en član fižolove družine, ki se lahko pohvali z vsebnostjo beljakovin. Temnejša sorta vsebuje 16 gramov beljakovin in 15 gramov vlaknin na skodelico (to je več kot 50% priporočenega dnevnega odmerka). Poskusi jih z avokadovim namazom, saj se okusi odlično povežejo skupaj.
Tempeh
Narejen z združitvijo fermentirane soje, tempeh običajno prodajajo v obliki pogače in ima precej nevtralen (morda subtilno oreščkast) okus. To pomeni, da ga lahko začinimo na nešteto različnih načinov, odvisno od našega okusa. Vsebuje pa tudi impresivnih 16 gramov beljakovin na 85 gramov.
Tahini
Tahini Je nekakšna pomaka, narejena iz praženih in zmletih sezamovih semen. Konsistenca je malenkost redkejša od arašidovega masla in je idealen za vse, ki so alergični na oreščke. Vsebuje tudi pohvalno količino beljakovin – 8 gramov v 2 jedilnih žlicah.