fbpx

Kako zdrav je v resnici ananas?

Ne glede na to ali imaš raje svež ananas, ananasove koktejle ali pa mešanice suhega ananasa z oreščki, obstaja kar nekaj razlogov, da nadaljuješ z njegovim uživanjem. To pa zato, ker je sadje, ki je avtohtono v Južni Ameriki in na Karibih in se goji tudi v tropski Aziji, vsestransko uporabno in se ponaša z vrsto zdravilnih koristi.

Ananas je izjemno bogat s hranili in velja za odličen vir vitamina C, mangana in prehranskih vlaknin, poleg tega pa tudi vitamina B6 in vitamina A ter vsebuje le 50 kalorij na porcijo 2/3 skodelice.

Ananas je okusno tropsko sadje, ki hidrira telo. Njegovi naravni sladkorji mu dajejo slasten sladek okus, medtem ko blag pikanten okus doda osvežujoč in pekoč pridih.

Preberi si tudi:
Zakaj začne med uživanjem ananasa peči jezik - Modna.si

Zakaj začne med uživanjem ananasa peči jezik

Ananas je slasten tropski sadež, ki je pri nas sicer na voljo tekom celega leta, vendar ga pogosteje začnemo uživati, ko se zunanje temperature dvignejo na 20+ stopinj…

Je zelo vsestranski sadež, ki je v trgovinah na voljo tekom celega leta v sveži obliki, zamrznjeni ali konzervirani, najdeš pa ga tudi v posušeni obliki.

Svež in posušen ananas - Modna.si
Svež in posušen ananas (Foto: Envato Elements)

Zdravilne koristi ananas

  • Povečana sitost: Ananas vsebuje veliko prehranskih vlaknin, ki lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi in spodbujajo občutek sitosti. Že samo ena skodelica ananasa bo pokrila 10 odstotkov dnevnega priporočenega vnosa vlaknin.
  • Okrepljeno črevesno zdravje: Poleg tega, da ananas ponuja veliko količino netopnih vlaknin, ki povečujejo količino blata in pomagajo premikati hrano skozi prebavni trakt, vsebuje encim, imenovan bromelain. Bromelain je proteolitični encim, kar pomeni, da pomaga pri prebavi z razgradnjo beljakovin. Ta encim pomaga pri odpravljanju napihnjenosti in prebavnih motenj, preučevali pa so ga celo glede njegove sposobnosti ublažiti vnetno črevesno bolezen.
  • Zmanjšano tveganje za nastanek bolezni: Ananas se ponaša z visokimi zalogami vitamina C (2/3 skodelice porcije nudi 79 odstotkov dnevne vrednosti), bistvenega hranila, ki je znano po svojih lastnostih za krepitev imunskega sistema. Vitamin C ima ključno vlogo pri podpiranju imunskega delovanja in zaščiti pred oksidativnim stresom. Kot da to ne bi bilo dovolj, je ananas poln antioksidantov – zlasti flavonoidov in fenolnih spojin – ki se borijo proti vnetjem, ki jih lahko povzročijo bolezni srca in raka.
  • Sok iz svežega ananas - Modna.si
    Sok iz svežega ananas (Foto: Envato Elements)
  • Manjše tveganje za artritis in sinusitis: Če je na tvojem krožniku pogosto ananas, boš morda preprečila boleče sklepe in zamašen nos. To pa zato, ker je bilo ugotovljeno, da protivnetni učinek bromelaina poleg boja proti črevesnim težavam lajša tudi simptome artritisa in sinusitisa.
  • Izboljšana plodnost: Vsi, ki imajo težave pri zanositvi, so jim pri prehrani skoraj zagotovo predpisali redno uživanje ananasa. Sadje je povezano s povečano plodnostjo in pozitivnim izidom za ljudi, ki poskušajo zanositi po naravni poti ali s pomočjo umetne oploditve. Protivnetne lastnosti, ki jih najdemo v bromelainu, bi lahko pomagale zmanjšati vnetje v sluznici maternice, ki lahko oteži implantacijo zarodka. Poleg tega je močan imunski sistem, ki ga podpira vitamin C, izjemno pomemben za plodnost.
Preberi si tudi:
Nov način uživanja ananasa obnorel internet!

Nov način uživanja ananasa obnorel internet!

Tudi ti že celo življenje narobe ješ ananas? ? Le kdo ne mara ananasa? Slasten tropski sadež, ki je ravno prav sladek in ravno prav kisel. Ampak zagotovo…