Domov » Prehrana & Recepti » Kako zgostiti omako na 5 okusnih načinov

Kako zgostiti omako na 5 okusnih načinov

Prehrana & Recepti
Kako zgostiti omako na 5 okusnih načinov
📷 valeria_aksakova / Freepik

Ne glede na to ali kuhaš smetanovo, zelenjavno ali naravno omako, zelo pomembno je, da je prave gostote. In čeprav tudi dve omaki nista enaki, je vedno boljše če je le-ta nekoliko gostejša in sijoča.

Za popolno konsistenco pa je potrebno vedeti, katera sestavina je tista, ki bo ravno prav zgostila določeno omako.

1. Koruzni škrob

Koruzni škrob se najpogosteje uporablja za zgoščevanje omak, ker je vsepovsod dostopen, poceni in brez okusa ter izjemno učinkovit pri zgoščevanju, celo v zelo majhnih količinah. Med segrevanjem se tudi spremeni v prozorno barvo, zaradi česar je včasih bolj priljubljen od moke.
Koruzni škrob je vrsta ogljikovih hidratov, ki prihaja iz koruznih zrn. Ko se pomeša s tekočino in segreje, postane želatinast in gost. Zaradi prozorne obarvanosti je odličen za zgoščevanje bistrih omak, kakršne so sojine ali jušne. Prav tako je dobro sredstvo za zgostitev krem, pudingov in receptov za peciva.

2. Moka

Moka je klasika pri zgoščevanju omak, ne glede na to, ali pripravljaš preliv, bešamel ali enolončnico. Zelo verjetno jo imaš vedno na zalogi. Ko jo vmešaš v tekočino, se škrobi v moki razširijo in dodajo omaki strukturo.
Moka je najbolj primerna za zgoščevanje omak, juh, enolončnic in omak na osnovi mleka. Upoštevaj dejstvo, da bo omaka bolj motna kot če bi uporabila koruzni škrob (in ne bo se toliko zgostila).

3. Jajčni rumenjak

Rumenjaki vsebujejo veliko beljakovin, ki ob segrevanju zgostijo omako. Glede na to, kako gosto omako želiš narediti, dodaj več rumenjakov (vendar začni z enim ali dvema).
Rumenjaki so v omakah za testenine še posebej okusni, ker dodajo bogat okus, ne da bi naredili omako kašasto. Lahko pa zgostijo tudi solatne prelive, smetanove omake in kremne omake.

4. Maslo

Čeprav dodajanje kocke masla v omako le-te ne bo zelo zgostilo, pa z njim omaki dodaš bogat okus in sijočo teksturo.
Maslo je odličen dodatek k omakam za testenine in omake v ponvi, ki jih ni treba preveč zgostiti, vendar potrebujejo le malo izboljšave.

5. Omako povri

Z vrenjem omake vsebnost vode izhlapi, zato se omaka zgosti brez dodajanja dodatnih sestavin. Skoncentrira se tudi okus, kar je lahko zaželeno v nekaterih jedeh.
Zaradi reduciranja bo omaka postajala vse gostejša, vendar ne preveč, zato je to dobra metoda za omake narejene v ponvah in omake za testenine. Nikar pa te metode ne uporabljaj pri sojinih omakah ali tistih z visoko vsebnostjo soli.