Domov » Lepota & zdravje » Kako zimski čas vpliva na tvojo menstruacijo

Kako zimski čas vpliva na tvojo menstruacijo

Lepota & zdravjeZdravje
Kako zimski čas vpliva na tvojo menstruacijo
📷 Profimedia

Ni le tvoje razpoloženje, zaradi turobnih in hladnih zimskih dni, krivo za zmešnjavo!

V večini imamo ljudje veliko raje poletje kot pa zimo. Pozimi je mrzlo, bolj temno, večkrat zboliš, tvoje razpoloženje pa se s krajšanjem dneva vse bolj poslabšuje. In kot da vse to še ne bi bilo dovolj, se je zdaj izkazalo, da zimski meseci negativno vplivajo tudi na tvoj menstrualni ciklus.

Ženske se v zimskem času pogosteje pritožujemo nad tem, da imamo hujše menstruacije. Največja razlika je ta, kako dolgo traja obdobje krvavenja, saj lahko zima zelo vpliva na dolžino ciklusa.

Raziskava iz leta 2011 je razkrila, da se poleti poveča izločanje hormonov, poveča pogostost ovulacij, ciklusi pa so krajši za 0,9 dneva v primerjavi z zimo.

V kolikor si oseba, ki ima hude menstruacije, še podaljšanje menstrualnih krčev ni ravno vesela novica zate. In popolnoma nič ne preseneča dejstvo, da se ženske v zimskih mesecih pogosteje pritožujemo nad menstruacijami. Zima pomeni, da preživljamo več časa v zaprtih prostorih, se manj premikamo in več jemo. To lahko slabo vpliva na predmenstrualne sindrome, saj je bilo ugotovljeno, da imajo ženske, ki so aktivnejše, veliko bolj redne in znosne cikle od tistih, ki le redko telovadijo.

Torej, zimske spremembe, ki jih opaziš v tvojem menstrualnem ciklusu so nekaj povsem normalnega, bi pa morala obiskati svojega zdravnika, v kolikor pozimi sploh nimaš menstruacije ali pa je krvavenje izjemno močno in traja neobičajno dolgo.