Kakšna je razlika med prebiotiki in probiotiki

Ali veste?

Zadnjih nekaj let se vse bolj govori o zdravju črevesja in kako zelo pomembno je za splošno zdravje. In vsi smo že slišali za probiotike (žive bakterije, ki jih najdemo v nekaterih živilih in prehranskih dodatkih), ampak kaj pa so prebiotiki? V nadaljevanju izveste, kakšna je razlika med njimi.

Kaj so prebiotiki? Prebiotiki so vrste prehranskih vlaknin, ki hranijo prijazne bakterije v črevesju. Poleg probiotikov so prebiotiki pomemben del vzdrževanja zdravega črevesnega mikrobioma, ki je povezan s stanjem, kot je sindrom razdražljivega črevesja, Crohnova bolezen, kolitis in refluks kisline. Črevesni mikrobiom je povezan z zdravjem možganov, s čustvenim zdravjem, z zdravjem srca in ožilja ter z drugimi sistemi.

V čem se razlikujejo prebiotiki od probiotikov? Prebiotiki so hrana, ki jo jedo probiotiki. Več prebiotikov kot vsebujejo probiotiki, bolj učinkovito delajo in bolj zdravo bo vaše črevesje.

Kje se nahajajo prebiotiki? Tako kot najdešte probiotike v jogurtu in kislem zelju, se tudi prebiotiki nahajajo v številnih živilih z visoko vsebnostjo vlaknin. Najdete jih med drugim v artičokah, jabolkih, špargljih, česnu in čebuli. Poleg probiotičnih lahko jemljete tudi prebiotične prehranske dodatke. Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije mora povprečna ženska vsak dan zaužiti 25 do 30 gramov vlaknin. Zavedati pa se moramo, da ko enkrat začnemo bolje skrbeti za svoj mikrobiom, določeni rezultati (kot so redno odvajanje in manj napihnjenosti) ne bodo takojšnji. Prve rezultate lahko opazimo nekje po enem mesecu zdravega prehranjevanja.