Kakšne spremembe lahko pričakujete, če se odrečete mlečnim izdelkom

Dobre in slabe…

Večina nutricionistov nikoli ne bi priporočala, da se popolnoma odrečete uživanju določenih skupin živil, razen če imate za to zelo dober razlog, kot je na primer alergija oziroma intoleranca. Vsaka skupina živil zagotovi telesu različne, pomembne hranilne snovi in energijo, da lahko naša telesa normalno funkcionirajo.

V primeru, da nimate druge izbire, kot da se odpoveste uživanju mlečnih izdelkov, boste v bližnji prihodnosti vsekakor opazili določene telesne spremembe. Razkrivamo katere in zakaj nastanejo!

1. Manj glavobolov

To je povezano z naravno kemikalijo tiramin, ki se nahaja v sirih in lahko pri nekaterih ljudeh prispeva k nastanku migren in glavobolov. V kolikor jih pogosto doživljate, ti lahko izločitev mlečnih izdelkov, še zlasti sira, iz prehrane zelo pomaga pri tem.

Ampak pozor, mlečni izdelki vsebujejo pomemben vitamin B2 in pomanjkanje le-tega je prav tako povezano z nastankom migren. V kolikor ste se odločili za nemlečno dieto, vsekakor poskrbite, da vam ne začne primanjkovati omenjenega vitamina. Ogromno ga najdete v gobah, mandljih in špinači.

2. Morda boste manj napihnjeni

Mnogo ljudi je intolerantnih na laktozo, razlog pa se skriva v tem, da v telesu nimajo dovolj encima laktaza, ki je nujno potreben za presnovo kravjega mleka.
Če iz prehrane izločite mlečne izdelke, boste morda opazili, da se vam je izboljšala presnova, zaradi česar pa se posledično počutite tudi manj napihnjeno. Lahko pa je seveda tudi obratno, da se boste zaradi izločitve mlečnih izdelkov počutili bolj napihnjeno, saj lahko tako reagira vaše telo na drastične spremembe v prehrani.

3. Trpi lahko zdravje vašega prebavnega trakta

Izboljšana prebava je ena stvar, vendar pa to nikakor ne pomeni, da se bo zaradi tega izboljšalo tudi zdravje vašega črevesja, če boste prenehali uživati mlečne izdelke. Vaš prebavni trakt vsebuje veliko različnih vrst bakterij, tako dobrih kot tudi slabih. Mlečni izdelki, kot sta naravni grški jogurt in kefir, so polni dobrih bakterij in probiotikov, ki pomagajo izboljšati zdravje črevesja. V kolikor se odločite za brezmlečno prehrano, je zelo pomembno, da naravni jogurt zamenjate za jogurt brez laktoze, ki pa kljub vsemu vsebuje žive kulture ali pa razmislite o uživanju probiotikov v obliki prehranskih dodatkov.

4. Lahko vam začne primanjkovati osnovnih hranil

Jogurt s kosmiči - Modna.si
Jogurt s kosmiči (Foto: Freepik)
Tako kot beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati, so tudi mlečni izdelki bistven del zdrave prehrane. Mlečni izdelki so običajno bogati s pomembnimi hranilnimi snovmi, kot sta kalcij in vitamin D, zato, če ste se odločili, da to skupino živil izločite iz svoje prehrane, poskrbite za zadosten vnos teh ključnih hranil z drugimi živili. Uživajte veliko mastnih rib kot so sardine, ki so odličen vir kalcija ter tudi nekatera rastlinska mleka, ki so pogosto obogatena z vitaminom D in kalcijem.

5. Hitreje lahko zbolite

Ko prenehate uživati mlečne izdelke, lahko vaš organizem postane šibkejši in bolj dovzeten za bolezni. Razlog se skriva v tem, da lahko začne vašemu telesu primanjkovati pomembnega vitamina B12. B12 pogosto najdemo v mlečnih izdelkih in pomaga pri uravnavanju imunskega sistema, poleg tega pa tudi pomaga telesu v boju proti bakterijam.

Če vam primanjkuje vitamina B12, se morda počutite bolj šibko, zaradi česar pa lahko tudi veliko hitreje zbolite, zato vsekakor poskrbite za dovoljšen vnos tega pomembnega vitamina, ki ga sicer najdete tudi v prehranskem kvasu (nutritional yeast).

6. Izboljšalo se bo stanje vaše kože

Je že kar splošno znano, da izločitev mlečnih izdelkov pozitivno vpliva na stanje kože. Kravje mleko pogosto vsebuje hormone, ki lahko reagirajo s hormoni v vašem telesu, kar povzroči povečano proizvodnjo sebuma v koži, to pa privede do zamašenih por. Izločitev mlečnih izdelkov iz svoje prehrane lahko zelo pozitivno vpliva na izgled in občutek vaše kože.

Vendar ne pozabite, da je zdrava prehrana ključna za ohranjanje zdrave kože in preprečevanje izbruhov mozoljev, zato je zelo pomembno da uživate uravnoteženo prehrano, ki vsebuje ogromno hranilnih snovi.

7. Morda boste imeli več energije

Zelo enostavno je zapasti v rutino uživanja nezdravih mlečnih živil, kot so testenine s sirovo omako, pizza z ogromno sira itd. Ko se odrečete mlečnim izdelkom, pogosto začnete bolj razmišljati o živilih, ki jih uživate. Na primer, za boj proti pomanjkanju kalcija, ki ste ga prej zaužili s kravjim mlekom, morate zdaj ta živila nadomestiti z drugimi živili, ki prav tako vsebujejo kalcij – to pa so špinača, listnati ohrovt in beli fižol.

8. Vaše razpoloženje lahko postane bolj stabilno

Kakšne spremembe lahko pričakujete, če se odrečete mlečnim izdelkom
Profimedia
Kravje mleko vsebuje veliko število hormonov, kot sta estrogen in progesteron. Ko zaužijete mleko, se ti hormoni v telesu pomešajo z vašimi hormoni, kar pa lahko povzroči nihanje razpoloženja. Ko izločite mlečne izdelke, lahko kaj hitro opazite bolj stabilno razpoloženje.

9. Pri ženskah lahko pride do izostanka menstruacije

Če je vaše telo navajeno na uživanje mlečnih izdelkov, potem lahko po izločitvi le-teh iz prehrane ženske pričakujete kar nekaj telesnih sprememb, saj je to odgovor telesa na prehranske spremembe. Morda se boste počutile bolj utrujeno ali pa celo imele težave s spanjem.

10. Vašemu telesu lahko začne primanjkovati beljakovin

Pomembno makrohranilo, ki ga zaužijete z mlečnimi izdelki, so beljakovine, ki pa so ključnega pomena za izgradnjo mišične mase, poleg tega pa tudi pomagajo organom in kostem pri pravilnem delovanju.
Na srečo tudi veliko drugih živil vsebuje beljakovine, tako da jih redno umestite na svoj jedilnik. Čim bolj pogosto uživajte kvinojo in mandlje.