Katera je najbolj privlačna lastnost pri moških

Ste se kdaj vprašali, kaj naredi moškega privlačnega? Od dobrega videza in lepih oči do samozavesti in smisla za humor, so nekatere od lastnosti, ki jih imajo zaželeni moški. Ampak znanstvene raziskave pa so pokazale na še eno privlačno lastnost, ki pogosto ni omenjena, je pa zelo zaželena: sočutje.

Študija za študijo izpostavljajo prijaznost kot glavno prioriteto med zaljubljenci. Na primer, članek iz leta 2013 v BMC Evolutionary Biology je ugotovil, da dejanja nesebičnosti naredijo osebe privlačnejše, zlasti v dolgotrajnih razmerjih. Medtem so študentje, ki so sodelovali v raziskavi v reviji The Journal of Personality, izbrali prijaznost kot prednostno lastnost na prvem mestu pri partnerju, ki je celo premagala fizično privlačnost in finančno varnost. To zagotovo pove nekaj toplega o naših vrednotah, ampak zakaj dajemo toliko poudarka sočutju?

Stopite stran, poredni fantje – raziskave so pokazale, da je prijaznost moških zelo privlačna lastnost za različne demografske skupine. V evolucijskem smislu je povsem logično, da bi nas privlači nekdo, ki je – ali za katerega menimo, da je – vreden zaupanja, ljubeč in sočuten, nekdo, ki bo tam, ko ga potrebujemo, in ki nas podpira.

Z drugimi besedami, vsi iščemo partnerja, ki nam ščiti hrbet v dobrem in slabem, v bolezni in zdravju in tako naprej. Lep videz in denar sta lahko minljiva, močan moralni značaj – vključno z ljubečo in sočutno naravo – pa je privlačna podlaga za trdne odnose. Možnost zaupanja in zanašanja na partnerja je lastnost, ki je preprosto ni možno kupiti ali nadomestiti.

Možnost zaupanja in zanašanja na partnerja je lastnost, ki je preprosto ni možno kupiti ali nadomestiti. - Modna.si
Možnost zaupanja in zanašanja na partnerja je lastnost, ki je preprosto ni možno kupiti ali nadomestiti. (Foto: cookie_studio / Freepik)

Zakaj pa je potemtakem tako splošno znano, da ženske privlačijo poredni fantje? Tako imenovani poredni fantje so pogosto tudi zelo manipulativni in znajo z besedami obrniti osebo ter jim zlesti pod kožo, ampak pozor, če se mora moški potruditi, da ti pove, da je dober človek in vedno samo ostane pri besedah ter nikoli (ali zelo redko) prijaznosti ne pokaže z dejanji, je to lahko rdeča luč, ki skriva kar koli, od namerne manipulacije do nagnjenja k ugajanju ljudi.

Kako pa prepoznati pristno prijaznost pri potencialnem bodočem partnerju? Pozorni moramo biti na empatičnost in dosledno sočutje, ne le prijazen obraz. Drugi znaki pristne prijaznosti vključujejo hvaležnost, aktivno poslušanje, poštenost in pripravljenost pomagati. Vprašaj se, ali moški posluša samo zato, da odgovori, ali zato, ker ga dejansko zanimajo tvoje misli in dobro počutje? Ali ti pove resnico, tudi ko jo je težko slišati? Ali moraš prositi za pomoč, ali sam od sebe priskoči, ko jo potrebuješ? Prijaznost je precej širok izraz za mnoga vsakodnevna vedenja, ki pomagajo graditi pozitivno, dolgoročno romanco.