Katera živila bi morala jesti (in katerim se izogibati) med menstruacijo

S pravimi živili imaš lahko čisto in sijočo kožo, lepe in zdrave lase, boljši spomin in lahko celo samo sebe spraviš v boljšo voljo. Hrana resnično je zdravilo. Pa je tudi boljša od protibolečinskih tablet? Lahko, ampak le če uživaš prava živila. V spodnjih vrsticah izveš, katera živila bi morala dodati na živilski seznam in katerim bi se morala v času menstruacije čim bolj izogibati.

Živila, ki bi se jim morala izogibati:

Gazirane pijače

Sladke pijače z mehurčki prispevajo k napihnjenosti, zato se raje drži vode. V tistem času celo povečaj vnos vode, saj boš s tem zmanjšala zadrževanje vode in napihnjenost. Ampak naj ne bo gazirana.

Predelana živila

Še en krivec za napihnjenost? Živila z visoko vsebnostjo natrija. Predelana živila so največji vir natrija v tvoji prehrani. Izogibaj se vsem pripravljenim živilom, ki jih samo pogreješ, saj boš imela na ta način vnos soli popolnoma pod kontrolo (in napihnjenost tudi).

Cvrta hrana

Zmanjšaj uživanje živil, ki vsebujejo trans maščobe, ki višajo ravni estrogena, saj boš s tem zmanjšala bolečine med menstruacijo. To pomeni, da cvrta hrana nikakor ne pride v poštev. Izogibaj pa se tudi živilom, ki imajo med seznamom sestavin hidrogenizirano rastlinsko olje.

Stročnice

Stročnice - Modna.si
Stročnice (Foto: Envato Elements)

Fižol v zrnju, grah, čičerika in vse ostale stročnice povzročajo napihnjenost. Drži jih čim dlje stran od krožnika, da ohraniš nelagodje na minimumu.

Rafinirana žita

Rafinirana žita, kamor spada bela pšenična moka, ne vsebujejo nobenih hranilnih snovi. Zaradi tega vplivajo na hitri dvig krvnega sladkorja in nato hitrega padca, zaradi česar po njihovem zaužitju hitro postaneš spet lačna. Raje uživaj polnozrnat kruh, testenine, neoluščen rjavi riž itd.

Živila z visoko vsebnostjo maščob

Visokomaščobna živila imajo močan vpliv na delovanje hormonov v telesu. Tako kot transmaščobne kisline, tudi nasičene maščobe prispevajo k menstrualnim bolečinam in vnetjem v telesu. Izogibaj se rdečemu mesu in mlečnim izdelkom, da zmanjšaš vnos maščob, ki prav tako urejajo raven estrogena.

Živila, ki bi jih morala jesti:

Zelena listnata zelenjava

Brstični ohrovt - Modna.si
Brstični ohrovt (Foto: Envato Elements)

Med menstruacijo se ravni železa v krvi zelo zmanjšajo, zato bi morala na svoj krožnik dodati zeleno listnato zelenjavo, kot so špinača, listnati ohrovt, brstični ohrovt in blitva, da obnoviš zalogo železa v telesu.

Pomaranče

Uživanje kalcija zmanjša občutek depresije in anksioznosti. Vitamin D uravnava encim, ki pretvarja triptofan v serotonin – nevrotransmiter, ki pomaga uravnavati razpoloženje. Kalcij in vitamin D skupaj te ubranita pred PMS simptomi. Visoke ravni kalcija lahko olajšajo krče in bolečine, saj kalcij deluje kot mišični relaksant. Najdi zmagovalno kombinacijo agrumov, kot so pomaranče, limone, limete, in zelene listnate zelenjave, ki smo jo omenili zgoraj.

Banane

Banana - Modna.si
Banana (Foto: nensuria / Freepik)

Banane so najboljše živilo za izboljšanje razpoloženja zahvaljujoč vsebnosti visoke doze vitamina B6. Bogate so tudi s kalijem in magnezijem, kar lahko zmanjša zadrževanje vode in napihnjenost. Prav tako pa pomagajo uravnavati prebavni sistem, ki ponagaja marsikateri ženski v tem vsakomesečnem obdobju.

Lubenica

Ko te zagrabi želja po sladkem, si privošči sadje, ki tvoje telo oskrbi z vsemi hranili, ki jih potrebuješ v boju proti slabosti in utrujenosti. Poleg tega pa naravni sladkorji v sadju, kot so lubenice, slive, fige in jagodičevje pomagajo ublažiti napenjanje.

Losos

Losos je odgovor na obdobje menstrualnih krčev. Bogat je z omega-3 maščobnimi kislinami, ki sproščajo mišice in lajšajo bolečine. Omega-3 pa lahko zaužiješ tudi z orehi, avokadom, bučami in lanenim semenom.

Brokoli

Brokoli vsebuje vse hranilne snovi, ki igrajo pomembno vlogo pri lajšanju PMS simptomov – magnezij, kalij, kalcij, vitamine A, C, B6 in E. Zapolni svoj krožnik s tem čarobnim živilom, ki izboljša razpoloženje, se uspešno bori proti utrujenosti in proti depresiji.

Temna čokolada

Temna čokolada - Modna.si
Temna čokolada (Foto: Freepik)

Temna čokolada je dober vir magnezija, ki ne pomaga uravnavati samo nihanja razpoloženja, ampak tudi serotonin – hormon sreče. Za povečanje serotonina uživaj temno čokolado z vsaj 75% kakava ali več.

Preberi si tudi:
Neredna menstruacija - Modna.si

Razlogi, zakaj imaš neredno menstruacijo

Nekatere ženske imajo menstruacije točne kot švicarska ura. Vsak mesec skoraj do ure natanko vedo, kdaj bodo potrebovale tampone. Druge ženske pa niso take srečnice in se jim…