7
7
7
7
previous arrow
next arrow
7
7
7
7
previous arrow
next arrow

Katera živila je najbolje uživati pred in med letom

Pozabi na napihnjen in utrujen občutek…

Se po dolgih letih z letalom vedno počutiš napihnjeno in utrujeno? Upoštevaj spodnje nasvete, kakšno hrano uživati, da se boš na ciljni destinaciji počutila fantastično.

Preden se odpraviš od doma

Malo načrtovanja za zdravo prehranjevanje na poti ti lahko zelo koristi.

Pripravi prigrizke
Pakiranje zdravih prigrizkov, ki jih lahko vzameš s seboj na letalo ti bo pomagalo, da se boš brez težav odrekla nezdravim prigrizkom na letališču. Nareži rdečo papriko, korenje in kumaro ter jih zapakiraj v ‘ziplock’ vrečko. Suho sadje, krekerji, energijske tablice, neslani oreščki in z zelenjavo polnjeni zavitki so zdravi in enostavni za transport.

Vzemi prazno steklenico za vodo
Napolniš jo lahko takoj, ko greš skozi varnostne preglede in dobro hidriraš svoje telo še pred vzletom. Ko si enkrat na letalu, ti bo stevardesa z veseljem steklenico napolnila z vodo. In nikar naj te ne bo strah prositi za ponovno polnjenje, saj imajo vedno precejšnjo količino vode na zalogi.

Od doma vzemi vrečke zeliščnega čaja
V ročno prtljago pospravi nekaj vrečk zeliščnega čaja. Komarček in poprova meta sta odlična za prebavo; ingver lahko olajša slabost; kamilica ti pomaga pri sprostitvi. Na letalu enostavno prosi stevardeso za skodelico tople vode. Ampak pozor, zavedati se moraš, da imajo nekatere države (npr. Avstralija) stroge uvozne predpise, zato morda ne boš mogla skozi carino prinesti neporabljenih čajnih vrečk.

Na letališču

Izogibaj se mastni hrani
Če si se odločila (ali si primorana), da boš pred letenjem pojedla en obrok na letališču, se odloči za lahko hrano, ki vsebuje veliko zelenjave, solato ali puste beljakovine. Izogibaj pa se cvrti hrani, ki so težko prebavljive in lahko povzročajo zgago ter prebavne motnje, zaradi česar ti je med letom neudobno.

Izogibaj se hrani, ki napihuje
Pečen fižol, čičerika, brokoli, zelje, leča in čebula so živila, ki lahko povzročajo občutek napihnjenosti. Ko si visoko v zraku, se tlak v notranjosti letala zniža, plini v črevesju pa razširijo, zaradi česar se v zraku lahko počutiš še bolj napihnjeno. Prav tako niso priporočene gazirane pijače in žvečilni gumiji, zato se jim poskusi izogniti oziroma omeji njihovo uživanje.

Sprosti se
Na letališče pridi dovolj zgodaj, da boš lahko v mirnem okolju pojedla obrok (če je to tvoj namen). Hitro uživanje še tako hranilnega obroka lahko povzroči težek občutek v želodcu in napihnjenost. Če si na letališče prispela prepozno za miren obrok, potem si po carinskem pregledu kupi solato ali zelenjavni zavitek in ga v miru pojej med letom.

Izogibaj se baru
Morda se želiš pred letom malo sprostiti z alkoholno pijačo, vendar alkohol tvoje telo žal zelo dehidrira. Pijte pred letom v kombinaciji z nizko stopnjo vlage znotraj letala, poveča dovzetnost za prehlade in gripe. Pred letom zaužij največ eno alkoholno pijačo, po njej pa čim več vode, da zagotoviš dobro hidriranost telesa še pred letom.

Med letom

Ostani hidrirana
Izogibaj se alkoholu in kofeinu, da preprečiš dehidracijo in povečaj vnos tekočine. Za vsako uro leta bi morala popiti vsaj 250 ml vode. Tlak v letalu in suh zrak, ki kroži posrkata vlago iz tvoje kože, zato je zelo pomembno, da v telo vneseš zadostne količine vode, da preprečiš izsušeno kožo. In nikar naj ti ne bo nerodno, če boš morala večkrat obiskati stranišče. Med daljšimi leti je celo priporočljivo čim večkrat vstati, da preprečiš globoko vensko trombozo.

Jej zelenjavo
Če si se odločila za obrok na avionu, potem izberi vegetarijansko opcijo – pri večini letalskih družb je to izbiro potrebno sporočiti vnaprej. Izogibaj se sladkim prigrizkom, saj po hitrem dvigu sladkorja v krvi sledi hiter padec, zaradi katerega se počutiš utrujeno, zoprno in lačno.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry