fbpx

Katera živila jesti po 40. letu starosti za mladostno, sijočo kožo

Z višanjem zunanjih temperatur si večina med nami želi pokazati bolj svežo, sijočo kožo. Če je tvoja koža v preteklih mesecih izgledala dolgočasno in pusto (beri: brez življenja), potem je to lahko znak, da moraš bolje hidrirati svoje telo, redno telovaditi, se držati urnika spanja in seveda uživati uravnoteženo prehrano, bogato s hranili.

Spoznaj štiri živila, ki jih pogosto povezujemo z bolj mladostno in sijočo kožo po 40. letu starosti.

1. Brokoli
Brokoli je zelo vsestranski in hkrati vsebuje številne koristi za kožo. Vitamini in minerali, ki jih vsebuje, so bistveni za posvetljevanje kože. Brokoli je zelenjava z visoko vsebnostjo vitamina A in C, cinka in drugih mineralov, ki spodbujajo zdravje kože. Nasičen je z luteinskimi karotenoidi, ki preprečujejo poškodbe kože zaradi oksidativnega stresa in pogoste vzroke znakov staranja, kot so izsušenost, pusta koža, gube in fine linije. Brokoli vsebuje tudi sulforafan, ki se lahko bori proti prostim radikalom in varuje kožo pred škodljivimi UV žarki.

Katera živila jesti po 40. letu starosti za mladostno, sijočo kožo
Brokoli in losos (Foto: timolina / Freepik)

2. Mastne ribe
Uživanje zdravih mastnih rib, kot sta sled in losos, telesu zagotovi omega-3 maščobne kisline, ki so bistvenega pomena za ohranjanje sijoče kože. Povečajo elastičnost in vlago kože ter preprečujejo pustost. Zdrave maščobe v mastnih ribah znižujejo občutljivost kože na sonce in vnetja ter upočasnjujejo prezgodnje staranje. Ribe so tudi polne beljakovin, vitamina E in cinka, ki so potrebni za učinkovito regeneracijo celic ter elastično, močno in svetlejšo kožo.

3. Paradižnik
Če si ljubiteljica uporabe izdelkov za nego kože na osnovi vitamina C, kot so serumi in vlažilne kreme, si iz prve roke lahko izkusila vpliv hranil na tvojo kožo. Uživanje dovolj vitamina C je prav tako ključnega pomena za sijočo kožo. Paradižnik je bogat z vitaminom C in karotenoidi, kot so likopen, beta karoten in lutein. Te lastnosti lahko zmanjšajo poškodbe kože zaradi škodljivih UV-žarkov, pospešijo zamenjavo celic in obrnejo simptome staranja, kot so gube ali gubice ter sčasoma naredijo kožo bolj zdravo in sijočo.

Katera živila jesti po 40. letu starosti za mladostno, sijočo kožo
Jajca in paradižnik (Foto: RawPixel)

4. Jajca
Kot izjemen vir beljakovin, zdravih maščob in antioksidantov, so jajca zelo koristna za sijočo kožo. Z železom in številnimi drugimi vitamini in minerali, kot so cink, biotin, holin, pantotenska kislina, riboflavin, fosfor, selen, vitamini A, B12 in D, ima to živilo širok nabor koristi proti staranju. Poleg zdravja kosti, vitamin D ščiti kožo pred UV-poškodbami in zmanjšuje vnetja. Jajca vsebujejo tudi oleinsko kislino in palmitinsko kislino, ki sta pomembni za vzdrževanje lipidne plasti naše kože. Jajca vsebujejo tudi vitamine B, ki so pomembni antioksidanti, ki pomagajo koži zadržati vlago in popravljajo poškodbe DNK, cink pa je ključni mineral za zdravo proizvodnjo kolagena.