Katere modne znamke smo Slovenci najpogosteje kupovali v spletnih trgovinah?

Modna platforma GLAMI razkriva modne preference Slovencev.

Po pandemičnem letu 2020 so v naslednjih dveh letih formalna oblačila in oblačila za posebne priložnosti na velika vrata vstopila v spletne prodajalne. Po podatkih modne platforme GLAMI.si imamo Slovenci najraje svečane in modne kose za formalne priložnosti, predvsem kombinacije, ki se enako dobro obnesejo tako v pisarni kot za večerne priložnosti, ter klasične kombinacije za svečane trenutke.

Še več, ko je govora o preteklem letu, je beseda dneva smartorial, ki pomeni kombiniranje sproščenih oblačil in želje po prefinjenem oblačenju. Kar se je še do nedavnega zdelo nezdružljivo, je postalo eden najbolj zaželenih trendov oblačenja. Dokaz za to je tudi dejstvo, da se je iskanje tega izraza lani v brskalniku Google podvojilo.

Modna iskanja na GLAMI.si - Modna.si
Modna iskanja na GLAMI.si

Oblačenje za različne priložnosti je pri GLAMI.si postalo priljubljen trend

Delo od doma in neugodne gospodarske razmere so kot kaže vplivale na stil oblačenja Slovencev. Izkazalo se je, da vse pogosteje izbirajo udobna oblačila, ki sledijo modni filozofiji smartorial in jih zlahka kombiniramo ob različnih priložnostih, tako svečanih kot bolj sproščenih.

Trik je v kombiniranju univerzalnih kosov na nove, kreativne načine. Blazer v športno-elegantni kombinaciji? Lahko! Vse kar potrebujete, je vpadljiva majica s kratkimi rokavi, športne, a elegantne hlače ter čevlje za prosti čas in pripravljeni ste, da skočite iz pisarne z dekleti in fanti na večerjo v odlično restavracijo!

Pri GLAMI poudarjajo, da veliko povpraševanje po univerzalnih kosih, ki jih je enostavno kombinirati, potrjuje tudi statistika. Tako je povpraševanje po dvodelnih kompletih poskočilo za 53 %, loaferjih in mokasinih za 44 %, torbicah in torbah za 37 % ter supergah za 25 %.

Top kategorije leta 2022 - Modna.si
Top kategorije leta 2022 (Foto: Glami)

Za svečane priložnosti izberemo bolj varno modno igro

Ko gre za posebej svečane priložnosti, kupci niso pokazali toliko potrebe po raznolikosti, pri GLAMI.si pa poudarjajo, da predstavniki modnih spletnih trgovin v tej kategoriji mode ne pričakujejo bistvenih sprememb. A glede na izkušnje domnevajo, da bi lahko bila kategorija svečanih oblek med tremi z največjim prodajnim skokom v letu 2023. V letu 2022 se je prodaja natikačev povečala za 51 %, moških suknjičev za 43 %, visokih pet za 41 %, elegantnih priložnostnih oblek pa za 19 %.

Kaj Slovenci najpogosteje iščemo v spletnih trgovinah?

Po raziskavi GLAMI.si so med top 5 najljubših oblačil v Sloveniji obleke in superge. Najljubši kos Slovenk so obleke za posebne priložnosti, najbolj priljubljen izdelek pri ženskah pa midi obleka Mohito. Slovenci obožujejo kose Karla Lagerfelda, čevlje Mustang, medtem ko so Nike Air Force 1 v beli barvi najbolj priljubljena znamka obutve za vse spole in generacije.

Najbolj iskane modne znamke med Slovenci - Modna.si
Najbolj iskane modne znamke med Slovenci (Foto: Glami)

Barve, ki smo jih oboževali v 2022 – katere barve so s prestola izrinile črno?

Čeprav so nevtralne barve še vedno na modnem prestolu, je leto 2022 prineslo kar nekaj presenečenj. Črna je lani zabeležila največji padec v primerjavi z letom prej, nekatere druge, sicer ne preveč priljubljene barve, pa so v iskalniku modne platforme GLAMI.si zabeležile precejšnjo rast.

Čeprav se ne zdi samoumevna izbira, je bila oranžna po modno turobnih letih pandemije, posebej iskana kot simbol sreče, veselja in optimizma. Poleg oranžne sta bili izjemno priljubljeni tudi zelena in vijolična, a ne kateri koli odtenek.

Med odtenki zelene je bila najbolj iskana Bottega zelena, simbol italijanske uglajenosti, ki je padla v oči vsem ljubiteljicam luksuzne znamke modne hiše Bottega Veneta. Podobno se je zgodilo s pomirjujočim odtenkom vijolične Very peri, ki ga je Pantone razglasil za barvo leta 2022 in je močno zaznamovala modni svet.