Hujšanje: 4 najboljši sadeži, ki ti že za zajtrk pospešijo metabolizem

Sadje je eden najboljših načinov za oskrbo telesa z antioksidanti in vitamini za zdravo hujšanje. Če si želiš čim bolj izkoristiti prehrano za svoje dobro počutje, in slediti svojim ciljem glede izgube teže, potem ti v nadaljevanju predstavljamo štiri sadeže za pospešitev tvojega metabolizma.

Borovnice - Modna.si
Borovnice (Foto: Pexels)

Borovnice

Čeprav se ti morda na prvi pogled ne zdijo nič kaj posebnega, pa borovnice poskrbijo za tvoje zdravje črevesja, upočasnjujejo staranje kože, pomagajo pri hujšanju in izboljšajo splošno zdravje. Flavonoidni antocianin, ki ga najdemo v tem sadju, pomaga telesu pri proizvodnji adiponektina. To je hormon, ki je bil povezan z nižjimi ravnmi glukoze, zmanjšanjem želje po hrani in pospešenim metabolizmom.
Jagodičevje, kamor spadajo tudi borovnice, ima na splošno nizko vsebnost kalorij, približno 32 do 57 kalorij za 100-gramsko porcijo (odvisno od jagodičevja), zaradi česar je dobra nizkokalorična hrana, ki jo lahko dodaš k svoji prehrani, še posebej, če poskušaš shujšati. Jagodičevje je izjemno koristno uživati zjutraj za hujšanje, ker ima veliko vsebnost vlaknin, ki so napolnjene z vodo in malo kalorij. Zaradi njih se počutiš dlje časa sita z manj zaužitimi kalorijami.

Grenivka - Modna.si
Grenivka (Foto: Profimedia)

Grenivke

Grenivke spadajo pod citruse in so odličen vir vlaknin in hranil. Imajo še posebej veliko vitamina C, vitamina A in antioksidantov. Imajo tudi izjemno nizko vsebnost kalorij, le 52 kalorij za približno srednje veliko grenivko. To sadje vsebuje tudi veliko vode, zato je izjemno vlažilno. Vključitev grenivk v zajtrk spodbuja sitost in, če jih vključiš v uravnoteženo prehrano, lahko pomagajo pri izgubi teže.
Grenivke so tudi nizko na lestvici glikemičnega indeksa (GI), kar pomeni počasnejše sproščanje sladkorja v krvni obtok. Dieta z nižjim GI lahko pomaga pri izgubi teže, čeprav so raziskave o tem omejene.

Melona - Modna.si
Melona (Foto: jcomp / Freepik)

Melona

Melone spadajo v družino bučk, zaradi česar so sorodnice kumar in buč. Sem spadajo tudi lubenice in medene melone. Ko gre za hujšanje, so melone še ena nizkokalorična sadna možnost, ki jo lahko dodaš svojemu jutranjemu obroku. Odvisno od vrste melone vsebujejo samo 46 do 61 kalorij za 1 skodelico. Prav tako imajo veliko vode, da pomagajo pri hidraciji in občutku sitosti.
Lubenice imajo prav tako visoko vsebnost vlaknin, veliko vode, so nasičene s hranili in ti lahko pomagajo pri daljši sitosti z manj kalorijami zaradi visoke vsebnosti vode, zato je to okusno sadje prav tako odličen dodatek tvoji jutranji prehrani.

Zelena banana - Modna.si
Zelena banana (Foto: Envato Elements)

Banana

Verjetno že veš, da so manj zrele banane dobre za hujšanje, zato jih je priporočeno uživati vsako jutro, če želiš pospešiti metabolizem in izgubiti težo. Manj zrele banane so dobra izbira zaradi njihovega odpornega škroba, kajti ko so bolj zelene, se njihovi ogljikovi hidrati prebavljajo in absorbirajo dlje. Dobre so za mikrobiom (bakterije v prebavnem traktu), kar lahko pomaga pri izgubi teže in splošnem vnosu kalorij. To sadje ima visoko vsebnost vlaknin – srednje velika banana vsebuje približno 3 grame vlaknin, kar je 10 % priporočenega dnevnega vnosa. Raziskave kažejo, da lahko prehrana z veliko vlakninami pomaga pri izgubi teže, saj so živila z veliko vlakninami, kot so banane, bolj nasitna kot sadje z malo vlakninami, kot so na primer marelice in slive.