fbpx

Katere so klasične jedi za veliko noč

Velika noč je praznik, ki se v Sloveniji praznuje že stoletja. Poleg obredov, ki jih opravljajo verniki, je velika noč znana tudi po tradicionalnih jedeh, ki jih pripravljamo za ta praznik. Klasične jedi za veliko noč so se skozi leta spreminjale, a so ohranile svoj pomen in vpliv na našo kulinariko. V nadaljevanju ti predstavljamo klasične jedi za veliko noč in kako jih pripraviti.

Velikonočni zajtrk

Velikonočni pirhi - Modna.si
Velikonočni pirhi (Foto: Envato Elements)

Začnimo pri zajtrku za veliko noč. Ta obrok je zelo pomemben, saj z njim pričnemo velikonočno praznovanje. Klasična jed za zajtrk na veliko noč so pirhi. Pirhi so kuhana in pobarvana jajca, ki predstavljajo simbol obnove in novega življenja. Olupljeni pirhi so ponavadi posuti s soljo ali poprom in postreženi skupaj s kruhom in maslom.

Glavne jedi za veliko noč

Velikonočna šunka - Modna.si
Velikonočna šunka (Foto: Envato Elements)

Za glavno jed na veliko noč so v Sloveniji značilne različne mesne jedi. Najbolj priljubljene so pečenka, šunka in jagnjetina. Pečenka je običajno pripravljena iz svinjine ali govedine, marinirane v vinu in začimbah ter pečena v pečici. Šunka je lahko suha ali kuhana in jo ponavadi postrežemo s hrenom in kruhom. Jagnjetina pa je tista, ki velja za najbolj simbolno jed, saj predstavlja Jezusa kot božjo žrtev. Jagnjetina je pečena z zelišči, limono in česnom ter jo postrežemo s prilogo, kot je na primer krompirjeva solata ali dušena zelenjava.

Priloge in solate

Krompirjeva solata za veliko noč - Modna.si
Krompirjeva solata za veliko noč (Foto: Envato Elements)

Klasične priloge za glavno jed na veliko noč so krompirjeva solata, pražen krompir, zelena solata in hrenova omaka. Krompirjeva solata je pripravljena iz kuhanih krompirjev, kisa, olja, čebule, peteršilja in soli, lahko pa se ji doda tudi malo majoneze. Pražen krompir je narezan na kocke ali rezine in pražen na olju, skupaj s čebulo in poprom. Zelena solata je ponavadi pripravljena iz mešanice zelene listnate zelenjave, kot so zelena solata, rukola, radič in endivija, ter prelita s preprosto oljčno-vinsko omako. Hrenova omaka pa je narejena iz naribanega hrena, kisle smetane in soli.

Sladice za veliko noč

Velikonočna potica - Modna.si
Velikonočna potica (Foto: Envato Elements)

Kot pri vsakem prazniku, je tudi za veliko noč priprava sladice obvezna. Ena izmed klasičnih sladic za veliko noč je potica. To je pecivo, ki ga lahko pripravimo na več različnih načinov, najpogosteje pa je potica narejena iz kvašenega testa in nadeva, ki vsebuje orehovo maslo, rozine, sladkor in druge začimbe. Poleg potice pa so priljubljene tudi druge sladice, kot so na primer velikonočni kruh ali pa domači orehovi keksi.

Preberi si tudi:
Velikonočni pirhi - Modna.si

Zanimiva dejstva o velikonočnih pirhih

Velikonočni pirhi so priljubljena tradicionalna hrana, ki se pojavi na mizah po vsem svetu ob velikonočnem prazniku. Ta pisana jajčka so se pojavila že pred stoletji in se…