Kava – navada, razvada, obred

– Za prvo jutranjo kavo pravijo, da je objem v skodelici. Navade pitja kave so različne in se razlikujejo od posameznika do posameznika ter seveda od tega, kje živimo. V Etiopiji, ki bi jo lahko poimenovali rojstno mesto kave, gledajo na pitje kave kot na nekakšen slovesen obred. Indijci svojo kavo začinijo s kurkumo, saj je ta dobra za zdravje in imunski sistem. Turški pogled na pitje kave pa je tesno povezan z gostoljubjem, prijateljstvom in zabavo. Tudi naši najbližji sosedje Italijani si vzamejo čas za kavo. Verjetno nikoli ne boste videli Italijanke ali pa Italijana, ki bo naročil kavo za s seboj.

Pitje kave po slovensko

Na De’Longhi Instagram profilu smo sledilce povprašali, kako sami najraje pijejo kavo. Kar 95 % vprašanih nam je zaupalo, da svoj dan začnejo s skodelico kave, le 5 % sledilcev pa s telovadbo. Tudi pri drugem vprašanju je zmagala večina – 81 % sodelujočih najraje pije kavo z mlekom, le 10 % jih prisega na espresso. Od tega jih 30 % popije le eno kavo na dan, 70 % ljubiteljev kavnih napitkov pa tudi po več.

Ledena kava ali Espresso martini? Kar 78 % kavoljubov prisega na ledeno kavo, ostalih 22 % na Espresso martini. Svoje kavne napitke sledilci De’Longhi Instagram profilov najraje pripravljajo iz kave v zrnih (61 %), iz že mlete kave pa 39 %. Zelo tesen izid je bil pri vprašanju, če kavo radi pijejo sami ali v družbi. 45 % jih je odgovorilo, da kar sami, 55 % pa v družbi prijateljev, kar potrjuje, da je pitje kave obred, ki je tesno povezan z druženjem.

Kava – navada, razvada, obred
Kava – navada, razvada, obred

Bariste v lastnih domovih

Med De’Longhi sledilci si kar 74 % sodelujočih kavo pripravi doma. Pri italijanski znamki De’Longhi ponujajo različne aparate, s katerimi boste postali bariste v svoji lastni kuhinji. Eden izmed njih je La Specialista Arte. Priprava različnih kavnih napitkov z njegovo pomočjo postane povsem preprosta in nas pri tem popelje v kavna nebesa. Omenjeni aparat odlikuje vgrajeni mlinček z osmimi natančnimi nastavki, ki zagotavljajo popoln odmerek kave najboljše kakovosti. Z aparatom La Specialista Arte lahko postanete pravi strokovnjak za pripravo dobre kave v udobju lastnega doma. Pripravljali boste lahko svoje najljubše kavne napitke, od izvrstnega italijanskega espressa do kremastega kapučina.