Kje v pečici je najbolje peči posamezne jedi

Končno je konec vseh dilem!

Obvladaš peko piškotov. Ko pa nastopi čas za istočasno pečenje purana, pite in zelenjave pa postane uporaba pečice malo bolj komplicirana. Katera višina pečenja je najboljša za vsako jed? Sledi priročen vodnik.

Zgornja reža

Najprej ugotovi, kje se nahajajo grelne cevi. Če so na stropu pečice, postavi hrano za pečenje na najvišjo režo. To velja za ribe, zelenjavo, zrezke tune, torej vse, kar bi rada na hitro popekla. Pečena hrana postane hitro hrustljava in dobi zapečeno zlato-rjavo skorjico, tako da jo moraš imeti konstantno na očeh, saj boš morala hrano iz pečice vzeti že po nekaj minutah.

Če pa se grelne cevi nahajajo v ločenem prostoru na dnu pečice, potem je najvišja reža primerna za drugi pladenj piškotov – vendar je pri tem zelo pomembno, da pozicijo pladnjev na polovici pečenja zamenjaš, da se bodo vsi piškoti enakomerno zapekli.

Srednja reža

Oh, področje pečice z najbolj enakomerno porazdeljeno temperaturo, zato je srednja reža tudi najbolj pogosto uporabljena – kot nalašč je za vse od purana do piškotkov in lazanjo.

Ampak, če pa pečeš več jedi hkrat, vedno prihrani srednjo režo za delikatne jedi, ki se lahko kaj hitro zažgejo, kot so pite in peciva. Bolj tolerantne jedi, kot so enolončnice, postavi na zgornjo in spodnjo režo in jim na polovici pečenja zamenjaj položaj (jedi na zgornji reži daj na spodnjo in obratno), da se bodo lepo enakomerno zapekle.

Spodnja reža

Če so grelne cevi na dnu pečice, potem je vročina najbolj intenzivna na spodnji reži, zato je to najbolj primerno mesto za peko pizze in kruha. Jedi bodo dobile čudovito hrustljavo skorjico, ki je značilna za peko v peči na drva.

Preberi si tudi:
Trdo kuhana jajca iz pečice - Modna.si

Recept: Popolna trdo kuhana jajca iz pečice

V trdo kuhana jajca so zelo priročno živilo, saj ga lahko dodaš marsikateri jedi in jed narediš še bolj hranilno in bogato z beljakovinami. Še zlasti v velikonočnem…