fbpx

Ključna napaka, ki jo delaš pri nanosu kreme z zaščitnim faktorjem

Ali veš, da se nanos kreme s kemičnimi filtri in mineralnimi filtri razlikuje?

Če vsakodnevno nanašaš kremo z zaščitnim faktorjem, potem ti moramo zares čestitati. Poleg rednega čiščenja in vlaženja obraza je to ena od ključnih stvari, za ohranjanje zdrave in mladostne kože.

Zdaj pa recimo eno še o kremah z zaščitnim faktorjem. Poleg vsakodnevnega nanosa in v idealnem primeru obnavljanja nanosa na nekaj ur, če smo na prostem, si verjetno slišala, da je za najboljši učinek potrebno kremo za zaščito pred soncem nanesti čisto na koncu svoje negovalne rutine. Čeprav to brez dvoma drži za sončne kreme z mineralnimi filtri, pa to nikakor ne velja za sončne kreme s kemičnimi filtri.

Razlika med kemičnimi in mineralnimi filtri

Preprosto povedano, kreme za zaščito pred soncem s kemičnimi filtri se vpijejo v vašo kožo, medtem ko kreme za zaščito pred soncem s kemičnimi filtri obsedijo na njej. Natančneje, kemična sredstva za zaščito pred soncem vsebujejo sestavine, kot so oksibenzon (oxybenzone), oktinoksat (octinoxate) in avobenzon (avobenzone), ki ustvarijo kemično reakcijo in spremenijo UV žarke v toploto, ki se nato sprosti iz kože. Kreme s fizičnimi filtri pa vsebujejo uporabljajo sestavine, kot sta cinkov oksid (zinc oxide) in titanov dioksid (titanium dioxide), ki preprečijo UV-žarkom, da bi prodrli skozi kožo.

Da bi kemična krema za sončenje najbolje opravila svoje delo, mora prodreti v kožo – zato je tukaj pomemben vrstni red nanosa. Če torej uporabljaš kemično kremo za sončenje, jo moraš nanesti pred vlažilno kremo, tako da nič ne ovira njene absorpcije (tj. sestavine iz vlažilne kreme, ki bi lahko preprečile ali zmanjšale absorpcijo kemičnih blokatorjev).
Po drugi strani pa je treba fizično kremo za sončenje za najboljšo učinkovitost nanesti kot zadnji korak negovalne rutine, da lahko prepreči vstop UV-žarkom v kožo.