Domov » Lepota & zdravje » Kokosova voda: Bi jo morala nanašati na lase?

Kokosova voda: Bi jo morala nanašati na lase?

Lepota & zdravjeNega
Kokosova voda: Bi jo morala nanašati na lase?
📷 Janni Deler

Na internetu obstaja nešteto lepotnih trikov – nekateri so dobri in dejansko delujejo, spet drugi so katastrofalni in neuporabni. Ampak, ko smo slišali, da je koristno na lase nanašati kokosovo vodo, se nam je to zdelo povsem logično. Konec koncev ima kokos ogromno vlažilnih koristi, kar je tudi razlog, da ga dodajajo v mnoge lepotne izdelke. Torej, lahko ga uporabljaš le kot dodatek v izdelkih, še veliko bolje pa je, če ga naneseš v njegovi najbolj čisti obliki!

 

Kakšne so koristi kokosove vode?

Obstaja le nekaj sestavin, ki so izjemne glede vlaženja in kokos je vsekakor ena izmed njih. Kokosovo olje si je že zagotovilo svoje mesto med sestavinami, ki učinkovito vlažijo lase, kokosova voda pa po drugi strani še ni najbolj znana, vsaj kar se tiče uporabe v lepotne namene. Kar pa je zelo škoda, saj ne obstaja nihče, ki mu lasni tretma s kokosovo vodo ne bi koristil. Kokosova voda pomaga nahraniti in navlažiti lase, saj je bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, vsebuje pa tudi sladkorje in aminokisline, ki pomagajo lasem zadrževati vlago.

 

Lahko uporabiš katerokoli kokosovo vodo?

Vse je odvisno od starosti kokosa, saj ima lahko voda več sladkorja ali več aminokislin. Mlajši (zeleni) kokosi vsebujejo več sladkorjev, zreli (rjavi) kokosi pa vsebujejo več aminokislin, ki začasno okrepijo lase.

 

Je uporaba varna?

Ja, je, vendar moraš kljub temu paziti, da ne pretiravaš z nanosom vode iz zrelih kokosov, saj lahko preveč beljakovin v laseh poslabša stanje tvojih las.

 

Bi morala poskusiti kokosov tretma?

Vsekakor. Kokosovo vodo uporabljaj kot tretma enkrat tedensko oziroma ko se ti zazdi, da tvoji lasje potrebujejo dodatni odmerek vlage. Pogostost uporabe je vsekakor odvisna od tega, kako star sadež uporabljaš. Kokosovo vodo iz mlajših orehov lahko uporabljaš pogosteje, saj vsebuje manj aminokislin in več sladkorjev, voda iz zrelih orehov pa ima višjo koncentracijo beljakovin, zato je bolje začeti z bolj varčnim nanašanjem, da vidiš, kako se tvoji lasje odzivajo nanjo. Kot smo že omenili, obstaja tveganje, da predoziraš beljakovine, zaradi česar tvoji lasje postanejo suhi in lomljivi. V kolikor si pri redni uporabi kokosove vode opazila, da se stanje tvojih las ne slabša, lahko nadaljuješ s tako pogosto uporabo. Ampak, če kupuješ kokosovo vodo pakirano v embalaži, ne moreš točno vedeti, ali je iz mladih ali zrelih kokosov, zato jo moraš enostavno testirati in ugotoviti na lastni koži (oziroma, bolje rečeno, na laseh).

 

Uporaba

Kokosovo vodo nanesi na lase po šamponiranju kot preliv ali pa jo natoči v sprej steklenico in posprejaj po z brisačo osušenih laseh, kot balzam brez izpiranja. Nobene potrebe ni po izpiranju kljub vsebnosti veliko sladkorjev v vodi iz mladega kokosa, saj se bodo v trenutku vpili v lase in zato ne bodo lepljivi.