Koliko je stalo kronanje kralja Karla III. in kdo bo plačal stroške

Kritiki kraljeve družine zagotovo ne bodo veseli, ko bodo izvedeli, koliko bo stalo kronanje kralja Karla III., čeprav bi lahko bilo še dražje.

V soboto, 6. maja zjutraj se je slovesnosti v Westminstrski opatiji v Londonu v Angliji udeležilo okoli 2000 VIP gostov.

Čeprav se zdi, da je 2000 gostov veliko, je to le četrtina vseh VIP gostov, ki se je udeležilo kronanja kraljice Elizabete leta 1953.

Kljub manjšemu številu gostov in krajši slovesnosti se pričakuje, da bo dogodek stal veliko več kot kronanje pokojne kraljice, če stroške prilagodimo inflaciji.

Torej, koliko je stalo kronanje? In kdo bo plačal? BBC ocenjuje, da bo dogodek stal “med 50 in 100 milijoni funtov (56-113 milijonov evrov).”

Kronanje pokojne kraljice je stalo 50 milijonov funtov v današnjem denarju, kar je spodnja meja stroškov za Charlesovo kronanje.

Pričakuje se, da bo Buckinghamska palača prispevala nekaj denarja za kronanje, ostalo pa bodo krili vlada Združenega kraljestva in britanski davkoplačevalci. Največji strošek za davkoplačevalce bo izgubljena produktivnost zaradi praznika 8. maja, ki naj bi znašala 1,35 milijarde funtov (1,5 milijarde evrov).

Preberi si tudi:
Tom Cruise, kralj Karel - Modna.si

Kakšno vlogo bo imel Tom Cruise na kronanju kralja Karla III.

Kar nekaj velikih zvezdniških imen je zavrnilo nastop na kronanju kralja Karla III. konec tega tedna. Preberi si tudi: So pa po drugi strani nekateri z veseljem privolili…