Domov » Zanimivosti » Končno razkrito, zakaj postanemo levičarji ali desničarji

Končno razkrito, zakaj postanemo levičarji ali desničarji

Zanimivosti
Končno razkrito, zakaj postanemo levičarji ali desničarji
📷 Pexels

Tvoja dominantna roka se razvije že zelo zgodaj!

Kaj je razlog, da nekateri postanejo levičarji drugi pa desničarji, je bila do zdaj velika skrivnost. In čeprav smo vedeli, da geni pri tem igrajo pomembno vlogo, pa je zdaj, po zaslugi nemških raziskovalcev, končno razkritih več detajlov glede tega, kdaj in zakaj postaneš desničarka ali levičarka.

Glede na raziskavo se podzavestno dominantna roka razvije v prvih osmih tednih nosečnosti, ko smo veliki tako kot malina ali grozd. In ne le to, ultrazvok je v 13. tednu nosečnosti pokazal, da nekateri otroci sesajo palec na tisti roki, ki je bolj dominantna.

Čeprav so bili do sedaj prepričani, da možgani določijo, ali boš levičarka ali desničarka, pa je nova raziskava pokazala, da o tem odloči tvoja hrbtenjača. Medtem, ko motorična skorja v možganih sproži gibanje rok, pa pošilja signale le hrbtenjači, kar se pretvori v fizično gibanje. In iz tega lahko sklepamo, da telesno stran določa hrbtenjača.

“Ti rezultati so bistveno spremenili naše razumevanje vzrokov za hemisferno asimetrijo,” so zapisali avtorji študije.

Zanimivo, torej je vse odvisno od hrbtenjače! Kaj pa ti, si levičarka ali desničarka? Sporoči nam na naši Facebook strani