Domov » FIT » Je to razlog, zakaj nekateri težje shujšajo od drugih?

Je to razlog, zakaj nekateri težje shujšajo od drugih?

FITLepota & zdravjePrehrana & Recepti
Je to razlog, zakaj nekateri težje shujšajo od drugih?
📷 Pixabay

Nove raziskave ponujajo upanje ljudem, ki se trudijo izgubiti odvečne kilograme…

Si kdaj sledila določeni dieti, vendar ni tehtnica pokazala niti kilograma manj? Vsekakor nisi edina. Nedavne raziskave pa so zdaj le razkrile morebitni razlog, zakaj nekateri težje shujšajo od drugih.

Znanstveniki na univerzi Exeter verjamejo, da so zelo verjetno identificirali pravi razlog, zakaj je za nekatere izgubljanje kilogramov veliko lažje – in to naj bi bilo odvisno od naših maščobnih celic.

V novi študiji, ki je bila pravkar objavljena v reviji Metabolism, je skupina znanstvenikov razkrila, da se maščobne celice pri ljudeh s prekomerno telesno težo lahko poškodujejo in postanejo vnete in brazgotinaste. Posledica pa je, da takšne maščobne celice ne delujejo na enak način kot “zdrave” celice, zato ljudje s prekomerno težo tudi težje izgubljajo težo ne glede na to, kakšni dieti sledijo.

“Zdaj vemo, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo lahko brazgotinasto maščobno tkivo,” je za The Telegraph povedala avtorica študije dr. Katarina Kos. “Te maščobne celice niso sposobne shranjevati presežek kalorij, zato maščobe začnejo prehajati v in se ovijajo okoli organov, kot so jetra.”

“Izgleda, da maščobne celice pri ljudeh s prekomerno telesno težo ne morejo pravilno opraviti svojega dela,” je še dodala dr. Kos.

Ta raziskava bi lahko pomagala pojasniti, zakaj nekateri ljudje tako težko shujšajo in nato tudi dolgoročno obdržijo nižjo težo. Vendar pa skupina znanstvenikov upa, da bodo na podlagi rezultatov lahko ponudili tudi rešitev za to…

“Obstaja verjetnost, da bomo razvili zdravilo, ki bo ‘zacelilo’ brazgotinaste maščobne celice,” je sporočila dr. Kos. “Do takrat pa se držite omejenega vnosa kalorij, ko je to le mogoče, raziskava pa je tudi pokazala, da sprehod po obrokih pomaga pri preprečevanju nadaljnjega brazgotinjenja, poleg tega pa se s sprehodom tudi pokuri nekaj odvečnih kalorij.”