Domov » Dom & design » Konstantno pod stresom? V svoj dom vnesi več ene od TEH 4 barv

Konstantno pod stresom? V svoj dom vnesi več ene od TEH 4 barv

Dom & design
Konstantno pod stresom? V svoj dom vnesi več ene od TEH 4 barv
📷 McKenna Bleu

Ali pa kar vse štiri!

Vsi vemo, da lahko izgled naših domov vpliva na naše počutje. In ne le nered, ki te vsakič znova spravi ob živce, tudi barve igrajo zelo pomembno vlogo in so lahko krive za tvoje počutje. Rdeča na primer potencira stres, medtem ko ga zelena in bela zmanjšujeta.

Glede na to, da bi vsem prišlo prav malo več zena v naših domovih, ti v nadaljevanju predstavljamo štiri barve, ki bi jih morala čim prej in v čim večji meri vnesti v svoj dom.

Modra

Mirna in pomirjujoča. Odtenki modre pomirijo tvojo dušo, znižajo krvni tlak, zmanjšajo tesnobo in celo upočasnijo tvoj srčni utrip. Za pomirjujoč učinek v spalnici, dnevni sobi ali kateremkoli drugem sproščujočem prostoru izberi nežen odtenek (nikakor ne kobaltne modre).

Zelena

Po preživljanju časa v zeleni sobi, bo tvoja raven stresa opazno nižja. Zeleni odtenki v kombinaciji z bež ali pastelno rumeno naj bi bili najbolj učinkoviti pri odpravljanju stresa. V prostor lahko zeleno barvo zelo enostavno vneseš z rastlinami.

Nežna roza

Medtem ko živahni, vpadljivi odtenki rozaste, kakršni sta fuksija ali temno rožnata, ki sta na barvnem spektru blizu rdeče barve, dejansko povečujejo raven stresa, ga svetli, nežni, zamolkli rozasti odtenki, katerim je dodane ogromno bele barve, odpravljajo in ustvarjajo pomirjujoče ozračje. Odloči se za pastelno rozasto, ki jo lahko v prostor vneseš z okrasnimi blazinami, slikami ali pa z njo prebarvaj eno steno.

Bela

Da belina pomirja ni popolnoma nič novega. Vendar pozor, subtilne razlike v odtenku lahko dejansko povzročijo zelo različne reakcije. Za ustvarjanje pomirjujočega okolja se drži čiste beline in se strogo izogibaj dolgočasnim odtenkom, ki imajo temne, moreče (sivkaste) podtone.