Vitamin E: Zakaj bi ga morala začeti na kožo nanašati še danes

Če si ljubiteljica negovalnih izdelkov za kožo, potem si zelo verjetno opazila, da je v zadnjem času vse bolj priljubljen vitaminski trend – z vitamini nasičeni lepotni izdelki. In zadnja obsesija? Stari, dobri vitamin E. O njem si zagotovo slišala že marsikaj, ampak kaj točno pa sploh lahko naredi za tvojo kožo?


Vitamin E dodajajo v vse od tonikov in serumov do vlažilnih krem in mask za obraz, zato je skrajni čas, da ugotovimo, zakaj je tako zelo priljubljena sestavina pri kozmetičnih znamkah.

Najprej k osnovam: Kaj je vitamin E?

Vitaminu E se v kozmetičnih izdelkih pogosto pojavlja pod imenom tokoferol. Je naravno prisoten antioksidant, ki ščiti kožo pred prostimi radikali.


Prosti radikali so molekule v okolju, ki poškodujejo našo kožo in oslabijo njeno elastičnost. Ne moremo se jim izogniti, saj napadajo našo kožo iz vsakdanjih stvari, kot so onesnažen zrak, cigaretni dim, kemikalije in sonce. Vitamin E pa je nekakšna vojska, ki brani kožo pred vsem, s čimer se mora vsakodnevno spopadati in jo varuje kot nevidni ščit.

Glede na to, da ima čudovite vlažilne in blažilne lastnosti, jo pogosto dodajajo v izdelke za nego kože, las in izdelke za ličenje. Kar malo preveri sestavine v tvojih izdelkih, zagotovo boš med njimi našla vitamin E ali tokoferol.

Vitamin E pomaga preprečevati gube in poškodbe kože.

Ker je vitamin E izjemen antioksidant, naravno nevtralizira vse okoljske stresorje, ki uničujejo kolagen in povzročijo fine linije in prezgodnje staranje. To pa sploh še ni vse – vitamin E je tudi foto zaščita – nekaj, kar lahko, ko ga uporabimo skupaj s kremo za sončenje, pripomore k boljši zaščiti pred soncem.

Torej, z uporabo izdelkov z vitaminom E (skupaj s sončno kremo) ne boš le zaščitila kožo pred izpostavljenostjo UV žarkom, ampak tudi preprečila temne lise, fine linije, gube, povešeno kožo, hiperpigmentacijo,… Seznama kar ni in ni konec.

Vitamin E je tudi zelo vlažilen.

Vitamin E je v maščobi topna sestavina, kar pomeni, da lahko prodre globoko v kožo in ohrani lipide (maščobe) v koži, hkrati pa pomirja in zdravi kožno pregrado (zunanji sloj). Če imaš kakršnekoli razpoke v kožni pregradi (zaradi draženja, vnetja, prekomerne uporabe kislin ali retinolov), vitamin E v bistvu zapre te razpoke in s tem prepreči uhajanje vlage, s čimer kožo ohrani hidrirano in čvrsto.

Poskusi olje na osnovi vitamina E, če imaš izredno suho kožo ali pa se odloči za serum ali tonik na osnovi vitamina E, če želiš nekaj lažjega.

Vitamin E: Zakaj bi ga morala začeti na kožo nanašati še danes
(The Body Shop)

Ali vitamin E povzroča akne in izbruhe mozoljev?

OK, teoretično lahko vsaka stvar povzroči akne, odvisno od tvojega tipa kože. Ko pa gre za vitamin E, pa je vse odvisno od formulacije, zato je najbolj pomembno to, da najdeš ustrezno za svoj tip kože.

Če imaš mastno ali k aknam nagnjeno kožo, potem bodo vitamin E izdelki na oljni osnovi zelo verjetno zamašili tvoje pore in povzročili izbruhe mozoljev. Ampak krivec sploh ni vitamin E – vsi težki izdelki so delikatni za mastno ali k aknam nagnjeno kožo. Raje se odloči za lahek serum z vitaminom E na vodni osnovi.

Je za posvetlitev kože boljši vitamin E ali vitamin C?

Brez dvoma si že slišala za vitamin C – in zelo verjetno že uporabljaš kakšen izdelek, ki ga vsebuje, saj je že nekaj časa zelo priljubljen. Kje na hierarhični lestvici zelo pomembnih vitaminov pa se potem nahaja vitamin E?

Sam po sebi je vitamin E absolutna zvezda (kar je razvidno iz vsega tega, kar si do sedaj prebrala). Ko pa se vitamin E in vitamin C združita, pa so antioksidantni učinki obeh še potencirani – tako nekako kot dvojni šot espressa, le za tvoj obraz.

Skupaj sta vitamin E in vitamin C ‘anti-aging’ tovarna, ki ščiti kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo UV-žarki, hkrati pa spodbuja zdravo rast kožnih celic. Prav tako skupaj pripomoreta k izboljšanju tonusa kože, zmanjšanju škode zaradi prostih radikalov (na še višji ravni) in povečanju proizvodnje kolagena (kar pomeni bolj gladko, svetlejšo in čvrsto kožo). Idealno bi bilo, da bi našla serum z obema vitaminoma, seveda pa lahko plastiš tudi dva različna seruma (če en vsebuje vitamin C, drugi pa vitamin E) ali pa tistega z vitaminom C uporabiš zjutraj, z vitaminom E pa zvečer.

Sklep.

Vitamin E je v bistvu sanjska sestavina za nego kože – jo vlaži, varuje pred sovražniki (prostimi radikali) in kar prekipeva od koristi proti staranju. Kaj več bi si sploh lahko še želela?

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si