Kuharski nasvet: Kako VARNO odmrzniti piščanca

Dvigni roko, če imaš rada perutnino. Je zdrava, enostavna za pripravo, poleg tega pa jo lahko dodaš v ogromno različnih jedi. Kaj pa lahko narediš, če si pozabila dati meso iz zamrzovalnika, potrebuješ pa ga za večerjo? Brez panike, v nadaljevanju ti predstavljamo tri hitre rešitve, da bo večerja ob pravem času na jedilni mizi.

Če imaš 12 ur časa: Odmrzni v hladilniku
To je daleč najboljši način odmrzovanja perutnine, saj meso ni izpostavljeno toplejšim temperaturam. Čeprav je potrebnega nekaj planiranja (lahko si na telefonu nastaviš opomnik), pa je to tudi metoda, ki ne potrebuje nobene tvoje pozornosti, tako da se lahko ukvarjaš z drugimi stvarmi. Preprosto vzemi piščanca iz zamrzovalnika dva dni preden ga imaš namen speči, ga postavi na pladenj ali krožnik in položi na spodnjo polico v hladilniku.

Če imaš 2 uri časa: Potopi v mrzlo vodo
Ko imaš le nekaj ur časa preden začneš peči piščanca, poskusi metodo mrzle vode. Zamrznjeno meso zapakirano v tesno zaprti vrečki, ki ne prepušča, potopi v mrzlo vodo – meso mora biti v celoti potopljeno. Vodo v posodi zamenjaj vsakih 30 do 45 minut, da ostaja mrzla. Odvisno od velikosti lahko tajanje piščanca traja od približno ene ure pa do več ur. Ko je meso odtajano ga moraš takoj toplotno obdelati.

Če nimaš nič več časa: Speci zamrznjenega
Še ena opcija? Sploh ga ne odtajaj. Ja, dejansko lahko daš peči zamrznjenega piščanca, vendar se moraš zavedati, da ga boš pekla vsaj 50% dlje časa. Ta metoda je najbolj priporočljiva za recepte, ki zahtevajo počasno peko, ni pa najboljša za praženje, saj se bo voda izločila iz piščanca in preprečila, da bi meso postalo hrustljavo in dobilo rjavo skorjico.

Česa nikoli ne naredi
Nikoli in nikdar ne tajaj piščanca na pultu na sobni temperaturi. Zakaj? Meso se mora vedno hraniti pod temperaturo 4°C, da se prepreči širjenje bakterij. Čeprav lahko perutnino odtajaš v mikrovalovni pečici, pa to ni ravno najboljša metoda. Prvo kot prvo, hitro lahko kaj zafrkneš (vsakih 30 sekund moraš preveriti, kako izgleda meso), drugo kot drugo pa lahko vpliva na teksturo mesa. Ne glede na to katere metode odtajevanja se boš poslužila, med pečenjem perutnine je dobro preveriti, da je temperatura v sredini mesa vsaj 75°C, preden ga začneš uživati.