Kuharski trik: Kako narediš noro okusen rjavi riž!
Ta kuharski trik lahko uporabiš pri vseh polnozrnatih žitaricah!
Seveda so polnozrnata živila boljša za tvoje telo, kot njihove oluščene, bele različice – o, poglej, beli riž. Ampak kaj, ko večini teh živil manjka ena zelo pomembna stvar – dober okus. Saj veš, tisti ‘njam’ faktor. Morda pa smo si krive same, ker ta živila povsem napačno pripravljamo. Sledi ključni korak do bolj okusnih jedi s polnozrnatimi živili, ki ti bo še kako prav prišel v trenutkih, ko nimaš časa za pripravo raznih omak ali praženje zelenjave, ki izboljšajo okus.
Zrna zavri: Polnozrnata žita – rjavi riž, kvinoja, ješprenj, ajdova kaša,… – skuhaj kot ponavadi. Nato jih stresi v cedilo, da odstraniš vso odvečno vodo. Polnozrnate žitarice morajo biti pred naslednjim korakom res zelo dobro osušene – lahko jih tudi malo popivnaš s papirnato brisačko.
In zdaj preobrat: Večjo ponev segrej na srednjem ognju in dodaj zdravo maščobo (kokosovo olje, sončnično olje, ghee maslo,…) po želji. Nikar ne skopari s količino. Ko začne olje malo cvrčati, maščobi dodaj svoje najljubše začimbe in zelišča (suha ali sveža) in jih na hitro popraži. Čisto na koncu dodaj še skuhano in osušeno polnozrnato živilo. Konstantno mešaj nekaj minut, nato pa takoj postrezi. Po vrhu lahko potreseš še malo parmezana in preprosta in okusna jed je pripravljena. Mmmm to je pa čisto nekaj drugega!
Zagotavljamo ti, da se nikoli več ne boš branila jedi s polnozrnatimi živili!
Si vedela, da najbolj zdravi ljudje na svetu pojejo največ ogljikovih hidratov?