Kupuješ posneto mleko? Čim prej prenehaj!
Razkrivamo, zakaj!
Mleko. Le kdo ga ne mara? Z njim lahko narediš ogromno slastnih jedi: dodaš ga h kosmičem, v kavo, z njim narediš maso za palačinke, brez mleka pa si ne predstavljamo niti zdrobove kaše oziroma gresa, kakava itd. Si do zdaj vedno kupovala posneto mleko, ker se ti je zdelo bolj zdravo ali pa si mislila, da boš zaradi tega izgubila kakšen dodaten kilogram? Napaka!
V nadaljevanju boš izvedela, zakaj bi se morala izogibati posnetega mleka in kupovati le še polnomastnega.
1. Ni tako zdravo, kot se ti na prvi pogled zdi
Dieta z nizkim vnosom maščob ni obrodila sadov. Na srečo. Če v telo vneseš premalo zdravih maščob, s tem le škoduješ svojemu zdravju ter tudi upočasniš izgubo teže, kajti, ko ljudje drastično omejijo vnos maščob, tvegajo povečana hrepenenja po sladkorju in ogljikovih hidratih – dve nevarni stvari, ko gre za diabetes.
2. Maščoba je dobra zate
Študija iz leta 2016, objavljena v reviji Circulation, je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo mlečne izdelke z višjo vsebnostjo maščob v povprečju kar za 46% manjše tveganje za nastanek sladkorne bolezni.
Polnomastno mleko pa v resnici tudi sploh ni tako zelo mastno kot misliš – običajno vsebuje le 3.2 do 3.5 odstotkov mlečne maščobe. V eni porciji mleka se torej nahaja približno 12% dnevnega vnosa maščob, kar se ti morda zdi veliko, vendar pa boš po kozarcu polnomastnega mleka veliko dlje časa ostala sita.
3. Posneto mleko ima okus po vodi
Dejstvo je, da maščoba daje okus in če je popolnoma odstranjena, živilo izgubi okus. V kombinaciji s kosmiči še nekako gre, ampak če želiš popiti kozarec mleka (ali kakava), potem naj vsebuje vsaj 2% mlečne maščobe.
4. Katastrofalen je za kuhanje
Posneto mleko ni najboljše za kuhanje. Razen, če recept izrecno zahteva posneto ali pol-posneto mleko, potem uporabi tega, sicer pa je veliko boljše polnomastno. Pomisli na bešamel (ki ga uporabiš v lazanji ali omakah za makarone), v katerem je mleko glavna sestavina. Polnomastno mleko ustvari veliko bogatejši okus. Pri uporabi posnetega mleka pa boš morala okus pogosto popravljati z maslom ali/in soljo.
5. …in peko!
Pecivom maščoba doda vlažnost in razrahlja biskvit. Če uporabiš mleko z 0% mlečne maščobe, potem je lahko končni rezultat suh in zbit. Povsem enako pa velja tudu za palačinke.