Lahko jajca hraniš na sobni temperaturi ali morajo biti v hladilniku?
Če kupuješ jajca v živilskih trgovinah (ne pri kmetih), potem si zagotovo že opazila, da so ponekod shranjena v hladilnih omarah, spet drugje pa jih imajo na sobni temperaturi. Kaj je torej prav? Je res potrebno jajca hraniti v hladilniku?
Jajca imajo na površini naravno prevleko, ki preprečuje, da bi v njihovo notranjost zašel zrak ali bakterije. V kolikor se jajca umije (da je lupina popolnoma čista, potem pa jih posprejajo z razkužilom, da zmanjšajo verjetnost pojava salmonele), se s tem odstrani zaščitno plast in posledično bakterije veliko lažje prodrejo v notranjost – v tem primeru je hranjenje jajc v hladilniku obvezno.
Glede na to, da v Evropi jajc pred pakiranjem ne perejo (za razliko od Američanov), lahko jajca sicer hraniš na sobni temperaturi, vendar bo vsekakor bolj varno, če jih boš hranila v hladilniku. Če jajce sedi na sobni temperaturi en dan, je to enakovredno sedmim dnem v hladilniku, tako da hranjenje na sobni temperaturi pomeni tudi, da jih boš morala veliko hitreje pojesti.