fbpx

Lepotna dilema: Kakšna je razlika med retinolom in retinoidi?

Tako kot naš um, tudi naša koža nima pojma, katero leto je. Pol časa doživlja izbruhe, kot da smo v srednji šoli, drugo polovico časa pa se zdi, kot da se stara čez noč. Obstajata pa dve sestavini, ki se borita proti obema omenjenima problemoma. Predstavljamo ti retinol in retinoide. Medtem, ko sta oba derivata vitamina A, ki se borita proti podobnim kožnim težavam, pa se razlikujeta v delovanju na kožo.

Retinol

Retinol najdemo v kozmetičnih izdelkih brez recepta (npr. kremah, serumih, oljih, ki jih lahko kupiš brez recepta) in vsebujejo nižjo koncentracijo aktivne sestavine. To pomeni, da deluje bolj postopoma (približno 12 tednov), da odstrani s kože temne madeže in fine linije, saj je potrebnih več korakov, da se pretvori v molekule, ki jih tvoja koža lahko absorbira.

Retinoidi

Retinoide lahko dobiš le na recept in vsebujejo precej višji odmerek aktivne sestavine, tako da se brez težav absorbira v kožo, ne da bi se morala prej pretvarjati v molekule, ki bi jih koža lahko absorbirala. To pomeni, da boš rezultate na koži opazila veliko hitreje kot pri uporabi retinola (kar šest tednov prej). To pa tudi pomeni, da so retinoidi nekoliko bolj dražeči od retinola in je treba pogostost nanosa postopoma povečevati, da se prepreči draženje.

Kateri je bolj primeren zate?

Če še nikoli nisi uporabljala ne enega ne drugega, potem ti prioročamo, da začneš z retinolom, saj je običajno formuliran skupaj z vlažilnimi sestavinami, da se zmanjša možnost izsušenosti in draženja. Če tvoja koža normalno prenaša retinol, potem se posvetuj z dermatologom o tem, ali so retinoidi sploh varni zate. Ampak pozor, če si noseča ali dojiš, potem se moraš izogibati uporabi obeh!

Kako pogosto ju nanašati?

Ne glede na to, katerega uporabljaš, ju je priporočljivo prva dva tedna nanašati vsak tretji večer. V kolikor ne opaziš nobenega draženja, lahko začneš naslednja dva tedna retinol ali retinoide nanašati na kožo vsak drugi večer. Če tvoja koža tudi po tako rednem nanosu izgleda ok, začni z nanosi vsak večer. Pomembno pa si je zapomniti dve stvari: 1. Nanos retinola/retinoidov naj bo del le večerne rutine, kajti sončna svetloba deaktivira retinojsko kislino in 2. Čez dan vedno (!) nanesi kremo z zaščitnim faktorjem (najmanj 30), saj je koža veliko bolj občutljiva na UVA in UVB žarke.