Domov » Lepota & zdravje » Lepotna dilema: Koliko suhega šampona je preveč suhega šampona?

Lepotna dilema: Koliko suhega šampona je preveč suhega šampona?

Lepota & zdravjeNega
Lepotna dilema: Koliko suhega šampona je preveč suhega šampona?
📷 Mia Mia Mine

Ali pretiravaš z njim?

Koliko si najdlje zdržala brez umivanja las? Tri? Štiri? Morda pet dni? Ali celo en teden? Si kdaj pomislila, da se preveč zanašaš na suhi šampon? Je to slabo za tvoje zdravje?

Dejansko lahko pretiravaš z uporabo suhega šampona in posledice so lahko vse prej kot simpatične.

Ali obstaja meja, koliko suhega šampona lasje/lasišče še prenese?

Vsekakor. Suhi šampon v resnici sploh ni namenjen lasišču, ampak lasem, da z njih absorbira prekomerno maščobo. Mnogi pripomorejo tudi pri teksturi in volumnu. Škrobnat prah, ki ga vsebujejo suhi šamponi lahko maši pore na lasišču, še zlasti pore foliklov, zato se je treba, če je le mogoče, izogibati kakršnikoli presežni uporabi na lasišču.

Zakaj večkratni nanos suhega šampona ni priporočljiv?

Tako kot ne nanašaš več slojev tekoče podlage ali pudra na obraz zapored, ampak obraz prej najprej dobro očistiš, ne bi smela na lasišče nanašati več slojev suhega šampona. Lasišče ni popolnoma nič drugačno od obraza. Fin prah v suhem šamponu lahko maši pore in onemogoča lasišču normalno dihanje. To lahko povzroči težave z lasiščem in zdravjem lasnih mešičkov. Suhi šamponi s silikoni lahko tudi prekrijejo lasna vlakna, kar preprečuje vstop vlage, to pa lahko na dolgi rok povzroči izsušenost in krhkost, poleg tega pa tudi draženje lasišča in povečanje škodljivih bakterij in gliv, ki lahko povzročijo prhljaj.

Kako pogosto bi morala lase spirati z vodo za optimalno zdravje lasišča?

To je predvsem odvisno od tipa tvojih las in lasišča. Priporočeno je nežno čiščenje enkrat do trikrat tedensko s šamponom brez silikonov in sulfatov, najbolje z naravnimi sestavinami in dodanimi vitamini. Če si odvisnica od suhega šampona, pa ga spiraj z lasišča z vodo vsaj vsak drugi dan.