Domov » Lepota & zdravje » Ženske težave: Si konstantno lačna?

Ženske težave: Si konstantno lačna?

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
Ženske težave: Si konstantno lačna?
📷 Pexels

To so razlogi za konstantno kruljenje v tvojem želodcu…

Lakota je koristna in nujno potrebna za človeški pogon. Telo ti s tem pokaže, da bi morala vanj vnesti nekaj energije, da lahko normalno funkcionira naprej (ter te prisili, da se po štirih urah odlepiš od računalnika).

Ampak, kaj pa lahko narediš, ko ne glede na to, koliko poješ, konstantno čutiš lakoto? Ob predpostavki, da ne dojiš ali si noseča – dva razloga, ki splošno znano povečata apetit – ti v nadaljevanju razkrivamo nekaj najpogostejših razlogov, zaradi katerih si konstantno lačna.

 

1. Ne uživaš dovolj beljakovin

Strokovnjaki že leta opozarjajo – beljakovine so ključni makronutrienti, ki te ohranjajo zdravo ter ti dajejo občutek sitosti in polnosti. Koliko bi jih morala zaućti je predvsem odvisno od tvoje teže in načina življenja, vendar jih je pametno vsaj nekaj vključiti v vsak obrok dneva. Enostaven trik? Dodaj jih jedem, ki jih običajno uživaš: namesto da samostojno ješ polnozrnate krekerje, jih dodaj malo sira ali humus. Si ljubiteljica sadja? Trenutno je sezona jabolk, zato jih uživaj z maslom iz oreščkov, ki vsebuje zdrave maščobe, beljakovine in vlaknine.

 

2. Ne zaužiješ dovolj vlaknin

Vlaknine so še eno hranilo, ki te odlično nasiti in preprečuje napade lakote. Živila, ki ne vsebujejo veliko vlaknin se hitreje premikajo po prebavnem traktu, zaradi česar postaneš po njih hitreje lačna. Poskusi uživati čim več sadja, zelenjave in polnozrnatih žitaric, ki so vsi polni vlaknin.

 

3. Tvoji obroki so preveč narazen

Čudno kot se morda sliši, ti s konstantno lakoto tvoje telo morda pošilja signale, da je minilo predolgo časa, odkar si nazadnje jedla. Namesto, da uživaš le tri velike obroke, na vsake tri do štiri ure zaužij še manjši prigrizek – odvisno od razporeda obrokov in aktivnosti.

 

4. Si neprespana

Znano je že, da pomanjkanje spanca poveča željo po hrani; po mnenju klinike Mayo naj bi bil to celo glavni razlog za debelost. Študija iz leta 2016, katere rezultati so bili objavljeni v revji Sleep, je razrila, da pomanjkanje spanja aktivira iste dele možganov kot marihuana – kar pomeni, da bi konstantno nekaj grickala. Če se ti zdi, da bi neprespanost lahko bil razlog za konstantno lakoto, potem poskrbi, da od zdaj naprej spiš vsaj 6 ur na noč.

 

5. Si pod kroničnim stresom

Ko si konstantno pod stresom, je telo konstantno pripravljeno na akcijo. Telo se na situacijo odzove tako, da poveča željo po hrani. Če tvoja neprestana lakota sovpada s stresnim obdobjem, se poskusi čim prej umiriti.

 

6. Tvoja ščitnica ne deluje pravilno

Medtem ko premalo delujoča ščitnica lahko povzroči povečanje telesne teže, pa prekomerno aktivna (ki je diagnosticirana kot hipertiroidizem) pospešuje tvoj metabolizem, kar lahko povzroči večjo lakoto. Pospešen srčni utrip, spremembe vzorcev menstrualnega ciklusa, izguba las, tresenje, potenje, utrujenost in izguba teže so vsi povezani tudi s hipertiroidizmom, zato se čim prej pogovori s svojim zdravnikom, če imaš omenjene težave.

 

7. Tvoja zdravila imajo stranske učinke

Ko lakota pride od nikoder, preglej zdravila, ki jih jemlješ. Mnogo povsem običajnih zdravil, kakršni so kortikosteroidi in antidepresivi ima med stranskimi učinki naveden povečan apetit. V kolikor jemlješ katero izmed takšnih živil in imaš povečan apetit, se o tem brez zadrege pogovori s svojim zdravnikom.