Domov » Moda & stil » Luksuz: Razkrito, zakaj so Birkin torbice tako pregrešno drage

Luksuz: Razkrito, zakaj so Birkin torbice tako pregrešno drage

Moda & stil
Luksuz: Razkrito, zakaj so Birkin torbice tako pregrešno drage
📷 Profimedia

Hermès Birkin torbice so najdražje torbice na svetu, njihove cene pa se gibljejo med 40.000 in 500.000 dolarji za eno torbico.

Ikonična torbica je poimenovana po igralki in pevki Jane Birkin, ki je nekega dne letela iz Pariza v London in na letalu sedela zraven izvršnega direktorja znamke Hermès, Jean-Louis-a Dumas-a. Jane je bila poznana po tem, da je s seboj vedno nosila ogromno slamnato torbo in jo uporabljala za prenašanje vsega. Ko je poskušala omenjeno torbo pospraviti v predal za ročno prtljago na letalu, se je odprl pokrov in vsa vsebina je popadala na tla. Jane je Jeanu-Louisu pojamrala, da nikjer ne najde torbice za vsakdan, ki bi ji bila všeč. Čez eno leto se je rodila znamenita torbica – prostorna, vendar prefinjena usnjena torbica, idealna za vsakdanjo uporabo.

Znamka Hermès torbice Birkin izdeluje v Franciji in uporablja le najkvalitetnejše materiale, kot so telečja koža, krokodilja koža in celo nojeva koža. Vsaka torbica je v celoti narejena ročno. Ikonična torbica pa na začetku sploh ni bila tako popularna, šele v začetku devetdesetih let je postala ‘it’ torbica, zdaj pa je celo dosegla raven statusnega simbola. Victoria Beckham naj bi imela zbirko več kot 100 Birkin torbic v skupni vrednosti več kot 2 milijona dolarjev, singapurska podjetnica Jamie Chua pa naj bi imela največjo Birkin zbirko na svetu z več kot 200 torbicami.

In kaj ‘birkinke’ dela tako zelo posebne? To, da ne moreš kar vstopiti v Hermès trgovino in torbico kupiti. Čeprav je nekoč obstajala čakalna lista, pa je dandanes tako, da lahko le upaš, da si dovolj prepoznavna ali da dovolj zapravljaš, da ti znamka ponudi nakup Birkin torbice. In tudi če si med tisto peščico srečnic, nikar ne pričakuj, da lahko izbiraš med barvo in velikostjo.

Hermès pa postavlja tudi omejitve glede števila Birkin torbic, ki jih stranka lahko kupi na leto. Ta predanost ohranjanja ekskluzivnosti torbice pa se je vsekakor izplačala, saj je neskladje v povpraševanju in dostopnosti ustvarilo uspešen trg za nadaljnjo prodajo.

Raziskava iz leta 2017 je razkrila, da se je vrednost Hermès Birkin torbic v zadnjih 35-ih letih povečala za 500%, kar je 14% na leto! Eden od najbolj priljubljenih modelov iz kolekcije je Hermès Himalaya, ki je na voljo v treh različnih velikostih. Bela torbica Himalaya Birkin, ki je pogosto imenovana “sveti gral” torbic, ima 18-karatni dodatek iz belega zlata in več kot 200 diamantov. Najbolj poseben v kolekciji pa je 35-centimetrski model, ki se leto za letom prodaja po rekordnih cenah. Nazadnje je bila prodana letos za več kot pol milijona dolarjev, kar je bil rekordni nakup, njen kupec pa je bil profesionalni svetovalec za športne stave David Oancea, znan tudi kot Vegas Dave.