Domov » Lepota & zdravje » Mastni lasje: 8 presenetljivih stvari, ki pospešujejo mastenje

Mastni lasje: 8 presenetljivih stvari, ki pospešujejo mastenje

Lepota & zdravjeNega
Mastni lasje: 8 presenetljivih stvari, ki pospešujejo mastenje
📷 DKNY / Instagram

Verjetno bi si večina med nami najraje kar vsak dan umivala lase, saj so sveži in nemastni lasje preprosto najlepši na pogled. Vendar pa preseneča dejstvo, da na povečano mastenje las pogosto nevede vplivamo kar same.

To je 8 stvari, ki bi jih morala čim prej nehati početi, saj zelo verjetno pospešujejo mastenje tvojih las.

1. Prepogosto se dotikaš las.
Tako kot pri konstantnem dotikanju svojega obraza (ki je še en lepotni greh), tudi z dotikanjem las – vrtenje pramenov iz dolgčasa – prenašaš olja s prstnih blazinic na lase.

2. Prepogosto umivaš lase.
Ja, lase si umiješ, da odstraniš maščobo, ampak to na dolgi rok nikakor ne pomaga. Na žalost dnevno šamponiranje odstranjuje naravna olja z lasišča, ki posledično začne proizvajati še več olja, da nadomesti pomanjkanje. Poskusi zamakniti umivanje las na vsaj vsak drugi dan oziroma na 2- do 3-krat tedensko. Na dolgi rok ti bodo lasje zelo hvaležni. Ne spreglej pa tudi, kolikokrat na teden bi si v resnici morali umiti lase.

3. Pretiravaš z balzamom.
Bodi previdna pri uporabi balzama. Morda uporabljaš balzam, ki je pretežek za tvoj tip las in jih posledično preveč obteži. Ali pa morda balzama ne spereš dovolj dobro z las. In nenazadnje, nikar ga ne nanašaj na celotne lase – osredotoči se le na konice, da preprečiš prehitro mastno lasišče.

4. Prepogosto češeš lase.
Česanje las spodbudi proizvajanje olj, kar najprej izgleda kot lep sijaj, kaj kmalu pa kot neželena maščoba. Če se ti lasje zelo vozlajo, potem jih razčesuj samo od sredine las proti konicam, nikar pa se ne dotikaj lasišča.

5. Uporabljaš umazan glavnik.
Na tvojem glavniku se lahko nabere najrazličnejša umazanija, kot so izdelki za oblikovanje in prah. Zamaščen glavnik (ali krtača) prenese umazanijo na lase, zaradi česar imaš že takoj po umivanju občutek, da so zopet umazani. Od zdaj naprej poskrbi za redno čiščenje pripomočkov, ki jih uporabljaš na laseh.

6. Na tvoji krtači je polno las.
Krtača polna izpadlih las se ti morda na prvi pogled sploh ne zdi možni krivec, ampak če so tvoji lasje mastni, je uporaba krtače polne las velika napaka, saj prenašaš maščobo z izpadlih las nazaj na čiste pramene.

7. Uporabljaš napačne izdelke.
Morda uporabljaš izdelke za oblikovanje las, ki niso kompatibilni s tvojim tipom las. Izbiraj lahke formulacije in se izogibaj tistim, ki obljubljajo “sijaj” in “vlago”, saj so takšni izdelki bolj primerni za suhe in puste lase brez življenja (ali pa jih nanesi zgolj in samo na konice, če so le-te suhe).

8. Izdelki za oblikovanje so nakopičeni na laseh in lasišču.
Izdelki za oblikovanje lahko povzročijo “zamašene” pore na lasišču. Če si obsedena z uporabo suhega šampona (tako kot večina ‘mastnolask’), potem bi morala razmisliti o uporabi čistilnega šampona 2- do 4-krat na mesec ali pa posebnega šampona, ki naredi piling lasišča (zelo preprosto ga narediš kar sama doma). Navsezadnje je to vstopnica do zdravih las!