Material, ki ga NI priporočljivo nositi pozimi

Šokiralo te bo, ko boš izvedela, za kateri material gre!

Nizke temperature nam dajo priložnost, da preko svojih najljubših oblek in majic oblečemo tople jope in puloverje. Končno imamo priložnost, da zraven pulover-oblek obujemo škornje čez koleno, saj je ta kombinacija pretopla za katerikoli drugi letni čas.

Najboljše tkanine za zimo so izolacijske in tople, vendar dovolj zračne, da ne zadržujejo vlage v telesu. Nošenje volnenega tvida ali flanela bo zagotovilo, da boš pod oblačili ostala suha in segreta, saj so tkanine na osnovi volne odlični izolatorji: ujamejo zrak, ki uravnava toploto. Merino volna in kašmir kraljujeta med materiali, saj njuna fina, mehka vlakna omogočajo odlično ravnovesje med toploto in zračnostjo. Prav tako se naravno hitro posušijo in kar je najpomembneje, ne povzročajo draženja kože (pikanje, srbenje).

Vendar pa niso vsa oblačila, ki se oglašujejo kot zimska oblačila, enaka. Na tržišču je veliko puhastih bund in puloverjev, ki morda izgledajo topli, a te bo v njih zeblo. Spoznaj tkanine, ki jih pozimi ni priporočljivo nositi.

Izogibaj se tem materialom, ko se temperature spustijo okoli ničle

Že res, da boš morda izgledala prisrčno v nekaterih od teh tkanin, vendar pa ti v njih nikakor ne bo toplo. Bombaž, ki je tako zelo priljubljen, je pravzaprav eden od najslabših materialov za nošenje v zimskem času. Čeprav je bombaž naravno vlakno, absorbira vlago in slabo zadržuje toploto. Klinika Mayo na svoji spletni strani celo navaja, da bombaž slabo zadržuje telesno toploto in priporoča volno, svilo ali polipropilen kot nadomestne spodnje plasti. Ker se včasih pozimi ne boš mogla popolnoma izogniti bombažu, predlagamo, da pod njim oblečeš izolirni top v enem od prej naštetih materialov.

Pozimi se je treba izogibati tudi sintetičnim tkaninam, kot so poliester, akril in rajon. Te tkanine ne dihajo, zadržujejo toploto in posledično se pod njimi potiš. Vendar pa je treba omeniti, da obstajajo nove tehnologije, zlasti pri oblačilih za športanje, ko imajo sintetične tkanine nekaj prednosti. Na primer, flis je izdelan iz poliestra. Za vrhnja oblačila se pogosto uporablja poliestrski flis, ki je zasnovan tako, da te ohranja dobro izolirano in suho z uporabo učinkovite tehnologije odvajanja potu.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si