Med prazniki v povprečju pridobimo tudi do 3 kilograme, zato pazimo na ravnovesje

Ste vedeli, da med prazniki najpogosteje pridobimo kilogram, kar nekaj ljudi pa tudi med tri do štiri kilogramov? V tem obdobju se pogosto prepustimo uživanju nezdrave hrane in pijače. Kljub temu obstaja način, kako ohranjati zdravo telesno težo in hkrati uživati v pestri praznični prehrani.

Najboljši način za ohranitev ravnovesje v tem času je športna aktivnost. »Redna telesna vadba izboljšuje kardiovaskularno zdravje, povečuje energijo in izboljšuje splošno vitalnost. Praznični čas pogosto zaznamuje stres zaradi nakupovanja, priprav na praznične dogodke in družinskih obveznosti. »Gibanje vam lahko pomaga sprostiti napetosti in izboljšati vaše splošno počutje,« je pojasnila direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn. Priporoča, da izkoristite sončne dni za pohod na bližnji hrib ali se podate na sneg s sankami ali smučmi. Takšne priložnosti nam sproščajo endorfine, t. im. “hormone sreče”, kar pozitivno vpliva na razpoloženje.

Vadba sprošča endorfine, t. i. hormone sreče, kar pozitivno vpliva na razpoloženje. - Modna.si
Vadba sprošča endorfine, t. i. hormone sreče, kar pozitivno vpliva na razpoloženje.

Raziskave so prav tako pokazale, da ljudje, ki že imajo prekomerno težo, pridobijo več kilogramov, kot tisti, ki imajo zdravo težo. Zato je ključnega pomena, da vzpostavimo nam ustrezno rutino telesne aktivnosti. Skupinske dejavnosti, kot so raznovrstne rekreacije in pohodi, predstavljajo odlično priložnost za ustvarjanje novih poznanstev.

»Redna telovadba, zdrava prehrana s premišljenim in načrtovanim jedilnikom, dovolj spanca in urejeni osebni odnosi skupaj s specialističnimi pregledi predstavljajo recept za zdravega posameznika in družbo,« je še poudarila sogovornica.

Najboljši način, da ohranimo ravnovesje tudi med prazniki, je redna telesna aktivnost. - Modna.si
Najboljši način, da ohranimo ravnovesje tudi med prazniki, je redna telesna aktivnost.

Ne glede na to, ali se odločite za krajše treninge doma, sproščujoče sprehode po svežem zraku ali sodelovanje v skupinskih dejavnostih, gibanje med prazničnem obdobjem prinaša številne koristi za vaše zdravje in dobro počutje. Športna aktivnost prispeva k splošnemu okrepitvi imunskega sistema, kar je še posebej pomembno v času, ko je pogostejša pojava prehladov in gripe.