Domov » Lepota & zdravje » Miti o deviški kožici, ki sploh ne držijo

Miti o deviški kožici, ki sploh ne držijo

Lepota & zdravjeZanimivostiZdravje
Miti o deviški kožici, ki sploh ne držijo
📷 Profimedia

Si tudi ti mislila, da deviška kožica poči?

Ta majhen košček tkiva, ki običajno nima večjega premera od nekaj centimetrov, je tema mnogih (seksističnih, sramotnih, sramežljivih) pogovorov in govoric, najbolj zanimivo pa je to, da večina ljudi deviške kožice nikoli v življenju sploh ne vidi.

Največji mit o deviški kožici je ta, da ko ima ženska prvič spolni odnos, kožica poči, kar naj bi bilo boleče in krvavo doživetje. Medtem ko krvavitev in bolečina pri nekaterih puncah spremljata prvi spolni odnos, pa to nikakor ni garantirano, poleg tega pa tam spodaj tudi ni nobenega pokanja.

Deviška kožica je le tanek kos membrane, ki se nahaja v notranjosti približno dva centimetra od vaginalne odprtine in nima nobenega posebnega namena. Veliko bolje bi bilo, da bi ljudje končno nehali verjeti nepotrebnim mitom, zato ti danes razkrivamo resnico o petih najbolj glasnih mitih.

 

Mit št. 1: Deviška kožica poči med spolnim odnosom

V tem mitu je sicer malo resnice, v večini pa le mit. Deviška kožica ne poči, vendar se bolj razteguje in trga. Pri večini žensk se raztrga še pred prvim spolnim odnosom. Uporaba tamponov in povsem običajne vsakdanje aktivnosti, kot je jahanje konja, gimnastika in vožnja s kolesom lhko natrgajo kožico. Ker je tako tanka in leži tako blizu vaginalne odprtine, je občutljiva in dovzetna za raztrganje že v otroštvu.

 

Mit št. 2: Ko se deviška kožica raztrga, začnemo krvaveti in čutimo bolečino

To pri nekaterih resnično drži – tako kot so vagine različne, so tudi deviške kožice različne. Nekatere ženske sploh ne opazijo, da se je kožica raztrgala, spet druge pa čutijo neprijetnost in opazijo krvavitev. V kolikor čutiš zelo hudo bolečino in močno krvaviš, obišči svojega zdravnika ali ginekologa.

 

Mit št. 3: Deviška kožica se enkrat raztrga in to je to

Sploh ne. Morda jo malo natrgaš, ko prvič vstaviš tampon, nato pa jo še bolj natrgaš ali raztrgaš, ko vstaviš nekaj večjega. To je tudi razlog, zakaj se lahko zgodi, da večkrat opaziš manjšo krvavitev, ne le takrat, ko imaš prvi spolni odnos. Vse to je povsem normalno.

 

Mit št. 4: Če je deviška kožica raztrgana, to pomeni, da je imela ženska spolni odnos

Ne, ne in še enkrat, ne. Če ti je kdo rekel, da je dokaz za deviškost le ta, da ženska med prvim odnosom zakrvavi, potem ta oseba vsekakor ne ve, kaj govori. Tako kot smo že prej omenili, ta majhen kos tkiva se lahko pretrga zaradi mnogih drugih aktivnosti, ki sploh niso seksualne narave.

 

Mit št. 5: Deviška kožica se zaraste nazaj, če dolgo časa ne seksaš

Ko je deviška kožica raztrgana, tako tudi ostane. Tudi če 50 let ne gre nič v tvojo vagino, se ta košček tkiva ne bo zarastel nazaj. Ponovna devičnost ne obstaja!