Modna blogerka ustvarila preprost načrt za pregledno omaro

Vsaka ima svoj način organiziranja oblačil, vendar pa se ti sčasoma vseeno v omari lahko nakopiči ogromno oblačil, od katere večino sploh ne nosiš, ker zaradi nepreglednosti niti ne veš več, da jih imaš. Zato čimprej vzemi stvari v svoje roke in oblačila razdeli na tri kupe. Na prvi kup postavi vsa oblačila, ki imajo zate sentimentalno vrednost in jih niti pod razno ne bi nobenemu podarila/prodala. Na drugem kupu naj bodo oblačila, ki so ti še vedno všeč in za katera imaš občutek, da jih boš zagotovo še kdaj nosila. Na tretji kup pa zloži vsa oblačila, ki si jih v zadnjem času nosila zgolj enkrat ali celo nikoli in ti pravzaprav sploh niso več všeč/niso v tvojem stilu. In ta zadnji kup boš ali prodala ali pa podarila naprej ter s tem ustvarila malo več prostora (in preglednost) v prepolni omari.

Modna blogerka Yanira Garza je ustvarila načrt, ki se ga striktno drži, potem ko počisti svojo omaro.

3-predmetni načrt

Na začetku vsake sezone si dovoli, da kupi samo 3 kose. Ne išče načinov, kako bi nadomestila na desetine kosov, ki jih je ravnokar odstranila iz svoje omare, ampak se osredotoča na to, da investira v kose, ki jih bo lahko veliko bolje ponosila. Morajo biti to dragi kosi? Sploh ne. To so lahko čevlji za 30€, za katere že v trgovini veš, da jih boš nosila dan za dnem. Torej, da so udobni in dovolj kvalitetni za pogosto nošenje. Omejitev na zgolj 3 kose je definitivno težek izziv, vendar pa je še kako izvedljiv. Obstaja le nekaj izjem pri tem načrtu:

Spodnje perilo: To je treba pogosto menjati, zato spodnje perilo ni vključeno v 3-predmetni načrt.

Kozmetika: Maskaro je potrebno zamenjati na vsake tri mesece zaradi higienskih razlogov, prav tako pa se ne pogaja niti glede izdelkov za nego kože. Pravilo velja zgolj za oblačila.

Darila: Kakrkoli ti podarijo, ni vključeno v 3-predmetni načrt, vendar pa, če za prejmeš darilno kartico ali bone in si s tem kupiš oblačilo po svoji želji, potem se to šteje kot eno izmed treh kosov.

In zakaj je sploh potrebna taka omejitev? Ker se nam pogosto nabere v omari na desetine oblačil, ki jih pogosto sploh ne nosimo ali pa zelo redko. Boš z upoštevanjem tega načrta prihranila denar? Mogoče ali pa tudi ne, saj si pri tem planu ne postavljaš omejitev glede proračuna. Če si v dilemi, ali bi kupila oblačilo, za katerega moraš plačati malo več denarja, potem se vprašaj: Ali bom to oblačilo lahko kombinirala k ogromno drugim kosom? Če je odgovor pritrdilen, potem ga definitivno kupi. Na koncu boš morda (ali pa tudi ne) za 12 oblačil zapravila povsem enako količino denarja, kot bi za 100 kosov. Vendar pa bo omara precej bolj pregledna, imela pa boš tudi precej več oblačil, ki so ti dejansko všeč in jih boš z veseljem nosila znova in znova.

Si pripravljena na nov izziv?