Domov » Prehrana & Recepti » Muesli vs. Granola: Kakšna je sploh razlika?

Muesli vs. Granola: Kakšna je sploh razlika?

Prehrana & Recepti
Muesli vs. Granola: Kakšna je sploh razlika?
📷 Unsplash

Za zajtrk imaš najraje hrustljavo sladko granolo, ampak ko si nazadnje v trgovini stala pred polico s kosmiči, si med njimi opazila kar nekaj navidez podobnih kosmičev tvoji granoli. Kaj je muesli in kaj granola? Je to ena in ista stvar, le z drugačnim imenom? Ne, niti približno ni ista stvar. Beri naprej in izvedela boš, katera je bolj hranljiva izbira.

Kaj je muesli?

(RawPixel)

Tradicionalno je muesli narejen in ovsenih kosmičev, lahko pa tudi iz katerih drugih žitaric, kot so kvinoja, amarant, proso. Müsli je ustvaril švicarski nutricionist Maximilian Bircher-Benner okoli leta 1800. Sestavljajo ga oreščkki, semena in suho sadje pomešano z žitaricami in to je v bistvu to – pečenje ni potrebno.

Ko gre za teksturo, je muesli žvečljiv, granola pa hrustljava. In čeprav je polna okusnih sestavin, je preveč suha, da bi jo večina ljudi lahko uživala samostojno (brez jogurta, vode ali mleka). Muesli lahko skuhaš na štedilniku v vodi ali mleku ali pa ga namočiš v tekočini čez noč brez kuhanja.

Kaj je granola?

(RawPixel)

Granola je prav tako narejena iz ovsenih kosmičev ali katerih drugih žitaric in pomešana z oreščki, semeni ali suhim sadjem. Ampak obstaja razlika in ta je, da se granolo, za razliko od mueslija, peče s sladilom (agavinim ali javorjevim sirupom ali medom) in maščobo (olivno ali kokosovo ali avokadovo olje ali maslo). To sestavine poveže skupaj in ustvari tiste hrustljave kepice, ki jih imamo tako radi.

Ko je pečena, lahko granolo vmešamo v mleko, rastlinski napitek ali jogurt ali pa jo uživamo naravnost iz vrečke kot prigrizek. Potreseš jo lahko tudi po solati namesto krutonov za hrustljavost. Ampak za razliko od müslija, ki ga lahko uživamo vročega ali hladnoega granolo skoraj vedno uživamo hladno.

Granolo pa lahko narediš tudi brez žitaric – poskusi enostaven in zdrav recept!

Kateri je bolj zdrava izbira?

Granola je nekoliko slajša in hrustljava, müsli pa je morda nekoliko bolj zdrav.

Ko gre za prehransko vrednost mueslija v primerjavi z granolo, pa je vse odvisno od uporabljenih sestavin. Ampak, če se odločiš živili kupiti v trgovini, bo muesli pogosto boljša izbira. To pa zato, ker ne vsebuje nobenih nezdravih olj ali umetnih sladil, ki jih pogosto dodajajo sestavinam za peko granole.

Med enako porcijo granole in mueslija je lahko tudi 100 ali še več kalorij razlike.

Ne spreglej tudi recepta za zdravo domačo granolo brez olj s štedilnika!