Na Facebooku obstajajo štiri vrste ljudi – v katero spadaš ti?

Vsak med nami uporablja Facebook na drugačen način: medtem, ko se ti morda prijavljaš v socialno omrežje le zato, da na skrivaj preveriš, kaj počnejo tvoji prijatelji, pa so drugi veliko bolj aktivni.

Zdaj pa so znanstveniki potrdili, da se lahko vse uporabnike Facebooka razvrsti v štiri različne skupine – in v katero spadaš ti?

Raziskovalci so sestavili seznam z 48-imi izjavami o tem, zakaj ljudje uporabljajo Facebook. Prostovoljci, ki so sodelovali v raziskavi, so izjave najprej razvrstili od “zelo podobno meni” do “niti najmanj podobno meni”, nato pa so jih bolj podrobno izprašali glede njihovih odgovorov.

Glede na rezultate se lahko uporabniki Facebooka razvrstimo v štiri skupine: povezovalci, promotorji, selfie ljudje in vohunci.

Povezovalci
Povezovalci uporabljajo Facebook kot dodatek njihovega resničnega življenja, da ohranjajo stike s svojimi sorodniki in pravimi prijatelji. Ta vrsta uporabnikov veliko objavlja, komentira objave svojih FB prijateljev in pošilja zasebna sporočila.

Promotorji
Razglaševalci objavljajo povezave do najrazličnejših zabav in prireditev, ne objavljajo pa ničesar o sebi. Če si ne želiš izvedeti zaključka TV serije, ki jo vsi gledajo, potem bi jih morala skriti z domače strani.

Selfie ljudje
Selfie ljudje so tista vrsta uporabnikov, ki radi objavljajo fotografije in objave o tem, kje so bili, kaj počnejo itd., vendar pa za razliko od povezovalcev to počnejo zato, da dobijo čim več všečkov in komentarjev, ne pa zato, da bi ohranili odnose z bližnjimi.

Vohunci
Potem pa so tu še vohunci, ki v bistvu uporabljajo Facebook kot skrivno orožje za vohunjene za drugimi ljudmi, ne objavljajo pa ničesar o sebi.