4 odlični (veganski) nadomestki za kokošja jajca

Odločila si se, da boš nekaj spekla. Ali so to kruh, pecivo, muffini ali torta, zelo verjetno je, da recept zahteva vsaj eno jajce. Ampak, kaj pa če si ravno včeraj porabila zadnjega ali pa na obisk pride kolegica, ki je veganka? Brez panike, uporabi enega od spodnjih jajčnih substitutov, ki dejansko delujejo.

Lanena jajca

Lanena jajca so odlična zamenjava za navadna jajca v receptih, kjer le-ti delujejo kot vezava. Za eno »jajce« zmešaj 1 jedilno žlico mletega lanenega semena s 3 jedilnimi žlicami vode. Zelo dobro premešaj, potem pa pusti počivati 5 minut, da se zmes nekoliko zgosti, preden jo uporabiš v receptu. Lanena jajca dodajo pecivu nekoliko oreškast okus.
Opcija: Namesto lanenega semena pa lahko na enak način uporabiš tudi chia semena.

Bananin pire

¼ skodelice bananinegs pireja je zamenjava za 1 jajce (približno pol banane – odvisno, kako velika je). Receptu doda sočnost in malo dodatne sladkosti. Edina stvar, ki jo moraš imeti v mislih, ko uporabljaš banano namesto jajc, da banana nekoliko prevzame okus ne glede na to, s čim jo kombiniraš. Zato ta veganski substitut uporabi le v pecivih, kjer te ne moti nekoliko bananast okus.

Jabolčna čežana

Tako kot bananim pire, uporaba jabolčne čežane namesto jajc doda receptu sočnost, zato je odlična v oblatih za torto. ¼ skodelice nesladkane jabolčne čežane je nadomestilo za 1 kokošje jajce.

Aquafaba

Aquafaba ali tekočina od čičerike iz konzerve je odlično nadomestilo za jajčne beljake. Če si jo želiš poskusiti, odcedi čičeriko, tekočino pa shrani. S kuhinjskim mešalnikom jo miksaj toliko časa, da nastane bela, stepenim beljakom podobna zmes. Uporabiš jo lahko v veganski majonezi ali pa macaronsih.