Najboljša starost, kdaj otroka naučiti smučati

Kako zgodaj je prezgodaj?

Vsako zimo, ko zapade sneg, številni starši malčkov razmišljajo, ali je že pravi čas, da svojega otroka postavijo na smuči in spustijo po kakšnem manjšem hribu ali pa morda celo vpišejo v šolo smučanja. Čeprav si nekateri želijo, svoje otroke čim prej naučiti smučanja in jih na smuči postavljajo že pri dveh letih, se je kljub vsemu potrebno zavedati, da za otroke nikakor ni koristno, da se jih sili v določene aktivnosti, za katere si starši želijo, da bi jih čim prej usvojili. Seveda obstajajo otroci, ki že zelo zgodaj pokažejo željo po določenih aktivnostih, vendar je to bolj izjema kot pravilo.

Torej, pri kateri starosti je otroka najbolje naučiti smučati? Vse je odvisno od tega, kako pogosto hodite z družino smučat. V kolikor je to večkrat na leto, potem se otroka lahko postavi na smuči že pri treh do štirih letih in, v kolikor otrok sam želi, vpiše v šolo smučanja. Imeti privilegij učenja smučanja mora biti za vašega otroka vznemirljivo in nikakor ne stres.

Magična starost, kdaj otroka naučiti smučati je 5 let. - Modna.si
Magična starost, kdaj otroka naučiti smučati je 5 let. (Foto: Envato Elements)

Če pa vaša družina smuča bolj sezonsko, da se odpravite na smučišče zgolj enkrat ali dvakrat na leto, pa je magična starost pet let. Otroci pri tej starosti so že bolj pripravljeni spoznati radosti smučanja ali deskanja ter usvajanja osnov, kot so poslušanje, obračanje, ustavljanje in upravljanje z žičnico. Poleg tega se od petih let dalje otroci tudi bolj zapomnijo tehnik za naslednjo sezono smučanja in jih ne pozabijo kar tako, zato se tudi razne učne ure (skupinske ali privatne) bolj splačajo pri tej starosti.

Najbolj od vsega je pomembno, da se posluša otrokove želje in z ničemer ne hiti, saj se lahko otroku kaj hitro zameri šport, v katerega ga prezgodaj silijo starši zaradi svojih želja.