fbpx

Najboljša živila za čudovito kožo in lase

Dejansko boš lahko rekla: “Takšna sem se zbudila!”

Vse smo že ničkolikokrat slišale, da “si to, kar ješ”. In poleg dejstva, da je uživanje zdrave hrane dobro zate, bi zagotovo rada izvedela, če ti prinaša še kakšne druge koristi poleg dobrega počutja. Zdaj že vemo, da nam sadje in zelenjava pomagata do čiste kože in sijočih las, ampak kaj pa temni kolobarji pod očmi in še vse ostale težave? Če bi tudi ti rada sijala 24/7, beri naprej…

Naj tvoje oči sijejo kot diamanti

Ključna hranila za ohranjanje zdravja oči so vitamin A (predvsem beta karoten – korenje), B vitamini za pomoč pri presnovi v očeh in antioksidanti, ki ščitijo maščobne kisline v očeh. Esencialne maščobne kisline izbojšajo zdravje oči – mrežnica vsebuje največjo koncentracijo maščobnih kislin v primerjavi s katerimkoli tkivom v telesu.

Chia semena: Bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so skoncentrirane v mrežnici. Dajejo podporo celičnim membranam, spodbujajo zdravje oči in ščitijo mrežnico. Zaužij do 2 jedilni žlici chia semen na dan. Si za slasten chia puding?

Jajca: Rumenjak je vir tako luteina in zeaksantina kot tudi zdravih maščob in beljakovin. Lutein in zeaksantin poškodujejo visoke temperature, tako da za najboljše rezultate jajca na hitro poširaj ali mehko skuhaj.

Robide: Vsebujejo poseben antocianin imenovan C3G, ki pomaga zaščititi tkivo mrežnice in pigmente pred prostimi radikali, vključno z UV žarki. Priporočeno je zaužiti vsaj 5 robid na dan.

Želiš si močnejše lase

Pomanjkanje hranilnih snovi v telesu zaradi neuravnotežene ali predelane hrane, staranja, stresa, hormonskega neravnovesja in po nosečnosti lahko močno vpliva na lase in lasišče. Zato je zelo pomembno, da poskrbimo za lasišče, če želimo, da iz njega rastejo zdravi lasje. Korenine las v lasišču so kot korenine rastlin v zemlji. Kaj hitro lasišče “zamašimo” s preveč izdelki, ki vsebujejo silikone, omejiti pa moramo tudi vnos hitre (‘junk’) hrane.

Antioksidanti: Ščitijo krvne kapilare, ki so pomembne za dobro prekrvavljeno lasišče. Antioksidante lahko zaužiješ iz različnih virov, največ pa jih je v sadju in zelenjavi živahnih in močnih barv, kot so jagodičevje, paprike,…

Vitamin C: Jagodičevje je prav tako dober vir vitamina C, ki je pomemben za tvorbo kolagena – beljakovine, ki drži lase skupaj. Že samo majhno pomanjkanje vitamina C lahko privede do suhih in lomljivih las.

Beljakovine: Uživaj kakovostne beljakovine, ki so gradniki las. Nezadostni vnos beljakovin lahko povzroči počasno rast las, ki pa so po vrhu vsega še krhki. To so lahko vegetarijanski viri, kot so semena konoplje, miso in mikroalge ali pa iz rib in kvalitetne svinjine.

Silicij: Bistven za rast kolagena. Silicij lahko pomaga preprečiti redčenje las in obnoviti vitalnost las. Najboljši vir silicija so polnozrnata žita, jabolka, češnje, mandlji, pomaranče, ribe, oves in semena.

Za vedno se poslovi od temnih kolobarjev pod očmi

Koža okrog oči je na tem delu telesa najbolj občutljiva, zato se tam tudi najprej pojavijo znaki dehidracije, zaradi katere koža postane tanjša, žilice bolj opazne in posledično nastanejo temni kolobarji. Ko telo zadržuje vodo, pod očmi nastanejo podočnjaki, zato se izogibaj pitju večjih količin vode tik pred spanjem in uživanju hrane z visoko vsebnostjo soli.

Kumare: Čudovito lepotno živilo z visoko vsebnostjo vode pomaga rehidrirati tvoje telo. Silicij je pomemben za gradnjo kolagena, žveplo pa za krepitev kože. Kumare vsebujejo tudi vitamin K, ki pomaga pri elastičnosti krvnih žilic in številne antioksidante, med katerimi so tudi vitamine A, C in E.

Lubenica: S približbo 92% vsebnostjo vode pomaga pri rehidraciji, vsebuje pa tudi antioksidante, ki podpirajo zdravje oči.

Borovnice: Tradicionalna hrana za oči in hrana, ki vsebuje največ antioksidantov, luteina in antocianinov, ki pomagajo zaščititi občutljive krvne žilice in izboljšajo cirkulacijo v očeh.

Goji jagode: Vsebujejo celo paleto močnih antioksidantov, ki ščitijo kožo pred staranjem, vključno s karotenoidi, ki ščitijo in krepijo drobne kapilare v očeh. Vsebujejo tudi posebne sladkorje, ki ohranjajo kožo hidrirano. Priporočeno je zaužiti do 3 grame dnevno.

Za mladostno kožo

Super jagodičevje: Goji jagode in murve se tradicionalno uporabljajo v Aziji in ohranjajo kožo mladostno in navlaženo. Vsebujejo posebne sladkorje, ki privlačijo vodo in jo tako vlažijo od znotraj navzven. V Tibetu so goji jagode znane kot “eliksir mladosti” in so edina znana hrana, ki stimulira hormon mladosti, ki s starostjo upada. Priporočenjo je zaužiti polno pest na dan.

Morske alge: S težo se viša tudi vsebnost vitaminov in mineralov v morskih algah, vsebujejo pa tudi omega-3 maščobne kisline – en sam list nori alge ima enako vsebnost kot dva avokada in pomagajo negovati in ohranjanjati kožo navlaženo. V hrano lahko dodaš eno čajno žličko zmlete posušene alge na dan ali pa jo dodaš v jed razdrobljeno na kosmiče namesto soli.

Da boš sijala od znotraj navzven

Kurkuma: Tradicionalno jo nanašajo na obraz nevestam v Indiji, da posvetlijo in izenačijo njihovo polt. Kurkuma vsebuje močan, v maščobi topen antioksidant imenovan kurkumin, ki pa deluje tudi protivnetno. Absorpcijo kurkumina lahko povečaš z dodatkom črnega popra in esencialnih maščobnih kislin, ki skupaj tvorijo odličen preliv za čez hrano. Pol čajne žličke dodaj v smutije, naravne sokove, juhe ali med kuhanjem žitaric.

Kajenski poper: Zelo izboljšuje cirkulacijo, vključno z mikrocirkulacijo kože. Preprost nasvet je, da dodaš ščep kajenskega popra in sok limone v kozarec tople vode in mešanico spiješ zjutraj na tešče.

Kivi: Odličen vir vitamina C, ki izboljša proizvodnjo kolagena, teksturo kože in sijaj. Zaužij dva do tri kivija na dan.

Avokado: Znan vir zdravih maščob in vitamina E, ki pomaga redčiti kri. Zaužij en srednje velik avokado na dan, dva- do štirikrat na teden.