Najboljša živila za več energije in vzdržljivost

Se za več energije vedno zanašaš samo na kavo? No, pa tudi če te to popolnoma nič ne moti, obstaja nešteto drugih (bolj) zdravih možnosti. Vendar pa se kavi kljub vsemu nikar v celoti ne odpovej, saj je ena skodelica na dan zdrava za tvoje srce, pomaga pa ti tudi pri boljši osredotočenosti. V nadaljevanju izveš, kateri zdravi energetski ojačevalci še obstajajo in so več kot odlični nadomestki kave.

Med

Najboljša živila za več energije in vzdržljivost
Pixabay

Med je ‘elektrarna’ zdravilnih koristi. Ne pomaga ti samo pri zbujanju – ena žlička blaži boleče grlo, pomaga pri hitrejšem celjenju ran in omili ter postopoma odstrani prhljaj. Ampak najpomembneje, med vsebuje naravne ogljikove hidrate in sladkorje, ki ti dajo fantastičen zagon. Za zajtrk ga namaži na kos polnozrnatega toasta skupaj z arašidovim maslom ter dodaj rezine banane in v trenutku boš zbujena in pripravljena na nove izzive!

Lubenica

Lubenica - Modna.si
Unsplash

Zelo prav ti bo prišla v poletnem času, ko boš sredi delovnega dneva izgubljala energijo (in motivacijo). Čeprav je lubenica predvsem znana po tem, da jo večinoma sestavlja voda, pa sočno meso vsebuje tudi ogromno hranilnih snovi. Zaradi vsebnosti vode bo tvoje telo dobro hidrirano, meso pa vsebuje vitamine B, ki te bodo ob enih popoldan oskrbeli s tako prepotrebno energijo.

Ovseni kosmiči

Najboljša živila za več energije in vzdržljivost
Profimedia

Ovseni kosmiči za zajtrk so postali kar modna muha in to z odličnim razlogom. Ovseni kosmiči so čarobno živilo, ki počasi kuri maščobe, zaradi česar imaš konstantno energijo tekom dneva, poleg tega pa vsebuje tudi vlaknine in beljakovine. Dodaj jim oreščke, chia semena ali pa jajca in ustvarila boš popoln obrok.

Datlji

Datlji - Modna.si
Datlji (Foto: azerbaijan_stockers / Freepik)

To (običajno posušeno) sadje je polno naravnih sladkorjev, ki te zbudijo, vendar brez kasnejšega nenadnega padca energije. Za tako drobno sadje, datlji vsebujejo odlično količino energije in vlaknin. Beljakovine v datljih pa so samo še dodatni bonus, ki te bodo zjutraj nasitile in zaradi katerih ne boš že v dopoldanskih urah hitela v pekarno po muffine in kifeljčke.

Zeleni čaj

Najboljša živila za več energije in vzdržljivost
Pexels

Zeleni čaj je po vsej verjetnosti najbolj zdrava pijača na svetu. Precej samoumevno je, da ta čaj vsebuje kofein, vendar pa je tudi poln antioksidantov, ki so odlični za tvoj organizem. Medtem ko povečuje raven energije, ta čudežna pijača izboljša splošno počutje in celo pomaga pri izgubljanju teže. Nisi ljubiteljica čajev? Ni problema! Malo matche v prahu dodaj v testo za pecivo, jutranje kosmiče, smoothie,…

Pomaranče

Najboljša živila za več energije in vzdržljivost
Pixabay

Katerokoli citrusno sadje tvoje telo oskrbi z vitaminom C, ki prebudi tvoje celice in te ohranja osredotočeno. In ker nihče noče ugrizniti v kislo limono, se raje osredotočimo na slastne pomaranče. Odlična je za tiste dneve, ko imaš toliko dneva, da si preprosto ne moreš vzeti časa niti za malico.

Tuna

Toast s tuno in trdo kuhanim jajcem  - Modna.si
Toast s tuno in trdo kuhanim jajcem (Foto: Envato Elements)

Uživanje kvalitetnega kosa tune je enakovredno enemu odmerku vitamina B12 pri zdravniku. OK, morda ne ravno točno tako, ampak obstaja zelo dober razlog, zakaj je tuna redno na jedilniku profesionalnih športnikov. Ta riba je bogata z železom in vitaminom B12 in če jo ustrezno vključimo v svojo prehrano, lahko opazno izboljša tvojo vzdržljivost in celo zdravje srca in ožilja. Zaradi dolgotrajne energije, ki jo zagotavljajo B vitamini, je ta riba popoln obrok.

Jajca

Najboljša živila za več energije in vzdržljivost
Pexels

Jajca so že desetletja jutranja klasika, za kar je deloma zaslužna visoka raven energije, ki nam jo postopno dovajajo. Na visoko vsebnost beljakovin pa so pogosto bolj pozorni tisti, ki si želijo več mišične mase. Popeci jajce na oko ali pa naredi umešana in jih postrezi zraven rezin avokada in popečenega polnozrnatega toasta. To bo uravnotežilo tvoj obrok tako z dobrimi ogljikovimi hidrati kot tudi z zdravimi maščobami.

Polenta

Polenta z mletim mesom  - Modna.si
Polenta z mletim mesom (Foto: Envato Elements)

Polenta je kompleksno ogljikohidratno živilo, ki ti dolgotrajno nudi energijo. Če si na dieti in paziš na velikost porcij, je to odlična izbira za kosilo. Dodaj ji malo na žaru popečenega piščanca ali kozic, da povečaš vrednost beljakovin, ohraniš visoko raven energije in hkrati zadovoljiš tudi svoje brbončice.