Miti o telesni maščobi, ki sploh ne držijo

Ker so to velike debele laži!

Čisto preveč napačnih predstav obstaja glede maščobe. Se je lahko znebiš? Se lahko vrne? Je biti suh vedno bolje? Ali malo maščobice tu in tam sploh ne škodi? Pa poglejmo.

Mit: Zaradi uživanja maščob se rediš
Sploh ne. Pravzaprav se vsak rodi z določenim številom maščobnih celic, ki se širijo in ožajo, ko se rediš ali hujšaš. V resnici uživanje maščobe – predvsem enkrat nenasičene in večkrat nenasičene – pomaga pri tem, da se hitreje in dlje časa počutimo sito, tako da ti uživanje v zmernih količinah pravzaprav pomaga pri hujšanju.

Mit: Mišice so težje od maščobe
Gram je gram. Razlika med maščobo in mišicami je ta, da en sam gram maščobe zavzema večji volumen kot gram mišic, kar pojasnjuje dejstvo, zakaj lahko izgledaš bolj drobna (in se ti oblačila lepše prilegajo), čeprav je število na tehtnici ostalo nespremenjeno ali pa se je povečalo.

Mit: Z ustrezno vadbo lahko maščobo spremeniš v mišice
Maščobe in mišice sta dve ločeni stvari. Če si želiš izklesati telo, moraš kombinirati kardio vadbo, ki ti pospeši srčni utrip (kot sta tek in kolesarjenje) z dvigovanjem uteži, da kuriš maščobo in gradiš mišice.

Mit: Mišice se spremenijo v maščobo
Dobra novica je, da težko pridobljene mišice ne bodo kar tako izginile, če si boš vzela malo odmora od telovadbe. Če pa predolgo časa ne boš delala treningov z utežmi (in s tem uporabljala mišice), pa te lako doleti atrofija, kar upočasni tvoj metabolizem. Naj ti bo cilj, da dvakrat na teden narediš 30-minutni trening za moč (bodisi z uporabo uteži ali lastne teže), da ohranjaš močne in zdrave mišice.

Mit: Ne moreš biti hkrati fit in močnejše postave
Človek lahko zdravo je, telovadi in ima normalen krvni tlak, normalno raven hlesterola ter krvnega sladkorja in ima kljub vsemu odvečno telesno maščobo. In ta oseba je dejansko lahko bolj zdrava kot nekdo, ki izgleda bolj suh, vendar ima v resnici visok odstotek telesne maščobe za svojo velikost (temu pravimo tudi “suha maščoba”). Saj veš, kaj pravijo, da ne smemo soditi knjige po njenih platnicah.

Mit: Maščobe se lahko znebiš samo na določenih delih telesa
Edini način za zmanjšanje telesne maščobe v kateremkoli delu telesa je, da s hujšanjem količino telesne maščobe zmanjšaš povsod. Za izgubo odvečnih kilogramov moraš pokuriti več kalorij kot jih zaužiješ in edini dober način hujšanja je s kombinacijo ustrezne prehrane in telovadbe.

Mit: Bolje je imeti nižji odstotek telesne maščobe
Niti ne. Naše telo potrebuje določeno količino maščob za pravilno delovanje (od 20 do 25 odstotkov ženske, od 10 do 15 odstotkov moški). Vse, kar je manj od tega ovira kardiovaskularni, endokrini in centralni živčni sistem – kar je še dodaten razlog, da ne bi smela biti tako osredotočena na številke na tehtnici.

Preberi si tudi:
Trebušna maščoba - Modna.si

2 najboljši beljakovinski živili za kurjenje trebušne maščobe

Uživanje zadostne količine beljakovin vsak dan je eden najboljših načinov za doseganje ciljev glede izgube teže in vnašanje hranil. Beljakovine so eno od treh glavnih makrohranil, ki jih…