2 najboljši beljakovinski živili za kurjenje trebušne maščobe

Uživanje zadostne količine beljakovin vsak dan je eden najboljših načinov za doseganje ciljev glede izgube teže in vnašanje hranil. Beljakovine so eno od treh glavnih makrohranil, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje.

Če zamenjaš maščobe in ogljikove hidrate z beljakovinami, lahko omejiš hrepenenje po prigrizkih, nahraniš telo za naslednjo vadbo in spodbudiš svoj metabolizem za izgorevanje maščob.

Najboljši beljakovinski živili, ki ju lahko uživaš vsak dan za kurjenje trebušne maščobe, sta losos in črni fižol. To pa zato, ker imajo živila z visoko vsebnostjo beljakovin, kot sta črni fižol in losos, večji toplotni učinek oziroma potrebujejo več energije za presnovo kot maščobe ali ogljikovi hidrati. Torej se mora telo bolj potruditi, da prebavi to hrano, telo pa pri tem porabi več kalorij in telesne maščobe.

Črni fižol

Črni fižol z zelenjavo in jajcem na tortilji - Modna.si
Črni fižol z zelenjavo in jajcem na tortilji (Foto: Envato Elements)
Črni fižol tvojemu telesu pomaga zagotoviti potrebna hranila in energijo, ki jo potrebuje čez dan. Ta fižol doda ogromno hranil v kateri koli obrok, kar je koristno, ko si prizadevaš za zadostno količino beljakovin. Zaradi vsebnosti vlaknin pa te nasiti za dolgo časa, koristen je za hranjenje dobrih bakterij v črevesju, nase veže in izpira toksine ter odpadke iz telesa, pomaga pa tudi zniževati holesterol in telesno težo.

Črni fižol med vsemi vrstami fižola vsebuje največ beljakovin, po drugi strani pa je tudi eden z najmanjšo vsebnostjo kalorij. Za najboljše rezultate vsak dan zaužij pol skodelice črnega fižola.

Losos

Pečen losos z zelenjavo - Modna.si
Pečen losos z zelenjavo (Foto: Envato Elements)
Ribe, zlasti losos, so še eno odlično živilo, ki ga lahko vključiš v svojo prehrano, če želiš pospešiti presnovo in kuriti trebušno maščobo. Ne samo, da vsebuje zdrave maščobe, ampak tudi izdatno količino beljakovin. Je tudi odličen vir omega-3 maščobnih kislin in vitamina D. Torej lahko omega-3 maščobne kisline v tej mastni ribi pomagajo pri zmanjšanju vnetij v telesu, uravnavanju imunskega zdravja in podpiranju prebave, vse to pa ti lahko pomaga pri hujšanju. Te maščobne kisline pa pomagajo tudi pri krepitvi starajočih se las in nohtov.

Poleg uživanja teh dveh beljakovinskih živil, je za zdravo hujšanje seveda potrebna uravnotežena prehrana in zadostno uživanje vode ter redna telesna aktivnost v kakršnikoli obliki.